Съдия забрани на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да се яви на първичните избори на републиканците в щата Илинойс. Причината за забраната е ролята на Тръмп в щурма на Капитолия в началото на 2021 г.

Припомняме ви, че на 6 януари 2021 г насилието в Капитолия се случи вследствие на опита на симпатизанти на Доналд Тръмп да попречат на утвърждаването на изборните резултати от Конгреса в полза на Джо Байдън.

Членовете на комисията, съставена от демократи и републиканци единодушно изразиха мнение, че Тръмп е главният виновник за насилието. А разследващите щурма, настояха бившия президент да бъде съден. В последствие влизането на съдебното решение в сила бе отложено, тъй като се очаква обжалване от страна на Доналд Тръмп.

Съдията Трейси Портър от окръг Кук, от чиято страна дойде забраната, застана на стената на гласоподавателите в Илинойс. Хората, имащи право на глас там изразиха желание Доналд Тръмп да бъде дисквалифициран от първичното гласуване на щата на 19 март и от общите избори на 5 ноември, заради бунтовете в Капитолия.

Подобни решения за забрана за явяване на избортите  по-рано поставиха щатите Колорадо и Мейн, чиито решения Тръмп обжалва. В края на 2023 г пък съдът на щата Мичиган не допусна да бъде разгледана жалба от страна на имащите право на глас, свързана с настояване за това Доналд Тръмп да не бъде да участва в първичните избори.

Междувременно Тръмп се опита да спре присъдата си за измама 

Доналд Тръмп се опита да спре присъдата срещи него за измама на обща стойност 454,2 милиона долара. Присъдата на Тръмп и синовете му  е по повод измамно надценяване на стойността на активите на компанията и на недвижимите имоти (хотели, голф комплекси небостъргачи), собственост на Тръмп.

Бившия президент направи опит да си осигури отсрочка, за да не плаща наложена му глоба, докато трае обжалването. Адвокатите на Доналд Тръмп заявиха, че той няма възможност да плати цялата сума, докато облажаването е в процес.

Съдията от апелативния съд на Ню Йорк се съгласи с искането на Тръмп за спиране на част от решенето на съдия Артър Енгорон, с което се забрани на бившия президент да управлява корпорации или да взима заеми от държавните банки за три години в щата Ню Йорк. Решението на Анил Сингх - асоциирания съдия от апелативния отдел на Ню Йорк трябва да се потвърди от пълния състав на щатския апелативен съд на средно ниво, за да има развитие по случая.