По време на 38-мото Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България, министърът на финансите Асен Василев съобщи, че няма нужда от повишаване на данъците. Това посочиха от пресцентърът на Министерството на финансите.

Той заяви, че министерството на финансите работи изключително добре с общините, тъй като целта на двете институции е една и съща – гражданите да живеят в по-добро условия.

Министърът на финансите съобщи, че правителствената програма за общински инвестиции, която е заложена за първи път в бюджета през тази година, върви добре.

Миналата седмица Министерският съвет прие постановление, с което се одобрява допълнителен трансфер по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Последва превеждане на първите 400 млн. лв към сметката на министерството.

Най-важният извод от Общото събрание е, че данъците няма да се увеличават. Това увери Асен Василев, който подчерта, че част от тях остават за местната власт като патентен данък, който беше въведен за малки ресторанти и заведения. Тази мярка е експериментална и се очаква в края на годината да се проследят резултатите от нея.

Министърът сподели мнението си, че всички дейности, които подлежат на патентен данък трябва да преминат към общините. 

Средствата са предвидени за реализиране на общински проекти и ще се предоставят при наличие за готовност за тяхното незабавно изпълнение и при спазване на изискванията на Закона за държавния бюджет за 2024 година.

Асен Василев изрази увереност, че инвестиционната програма ще продължи и следващите години. Той призова местната власт да информира инвеститорите за възможността да се възползват от пълния размер на държавните помощи. ЕС разрешава от 25% до 50% за капиталови разходи по проекти.

Промяна в начина на събиране на такса смет

Министърът на финансите също напомни на кметовете, че от 2025 година се променя начинът, по който се събира такса смет. Той призова кметовете да започнат работа по въвеждането на промяната от сега и да не чакат до последния момент, за да няма неприятни изненади.

Друга тема на 38-мото Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България беше санирането на сградите. Според финансовият министър всички сгради трябва да бъдат санирани. Той коментира, че всички предоставени европейски ресурси за тази дейност трябва да бъдат изчерпани и след това да се пристъпи към финансиране на проектите за саниране от националния бюджет.

По темата със санирането Асен Василев още коментира, че от тук нататък финансирането за саниране на сградите ще е в съотношение 80:20. Това означава, че проектите ще бъдат подпомогнати с доплащане на гражданите с 20% от сумата за саниране.