Настоящият президент на Америка Джо Байдън и предишният американски президент Доналд Тръмп в четвъртък ще посетят южната граница с Мексико в Тексас. Посещението на границата подчертава как проблемът с нелегалната имиграция се превърна в един от най-важните по време на президентската кампания през 2024 г.

От приближени лица в Белия дом се разбра, че Джо Байдън ще пътува до Браунсвил, Тексас в долината на река Рио Гранде, а пък помощник от кампанията на Доналд Тръмп, съобщи че Тръмп ще посети Ийгъл Пас в Тексас.

Посещението на Байдън ще е на място, където има голям брой хора, пресичащи границата и ще се срещне със служители на граничната охрана, за да обсъди нуждата от двойнопартийно законодателство за наплива от и

имигранти в САЩ. Припомняме, че Байдън вече пътува, като президент до границата през януари миналата година, като отиде до Ел Пасо. Това ще бъде второ посещение на границата за него.

Тръмп, който пък ще се отправи към другата гореща гранична точка, ясно показва силно неодобрение към граничната политика на настоящия американски президент.

Размениха се критики и обвинения по въпроса с имигрантите

Джо Байдън изрази своите критики към републиканците и това, че са изоставили двустранната сделка за границата, след като Тръмп се противопостави на плана за затягане на ограниченията за прием на имигранти. Тръмп от своя страна ясно заяви мнението си за имигрантите, определяйки ги, като хора, които тровят кръвта на американците.

Двете полюсни мнения и възгледи на настоящия и бившия президент на Америка, доведоха и до разделение на предпочитанията на американския народ. Тръмп се изкачва все по-близо до това да си осигури републиканска президентска номинация над бившия губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, след серията от първични избори. Тъй като резултати от проучване показват, че настоящия президент Джо Байдън е уязвим по въпроса с имигрантите се предполага, че Доналд Тръмп стратегически съсредоточава атаките си срещу него към този въпрос.

Рейтингът на одобрение на Байдън се понижи до 38% през януари, след като се разкриха опасенията му относно имиграцията.

А след превалът на сделката за границата, за който се разбра по-рано този месец, министерството на вътрешната сигурност, отговарящо за граничния контрол, преосмисли приоритетите си преразпредели средства между агенциите си. Имиграционните и митническите органи на САЩ планират намаляване на леглата в центровете за задържане от 38 000 на 22 000 и намаляване на полетите за депортиране на мигранти.

Администрацията на президента Байдън се опитва да се справи с вълната от търсещи убежище на границата между САЩ и Мексико, докато републиканците в Конгреса, водени от подбудите на Тръмп, заплашиха да провалят двупартиен опит за справяне с проблема.