Вече 5 дни продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница. Момичето е в неизвестност от 22 февруари. В 22 часа вечерта на 22 февруари родителите на Ивана съобщват в полицията, че тя не се е прибрала.

Момичето е обявено за общонационално издирване, но говорителят на Областна дирекция на полицията в Кюстендил Катя Табачка каза, че до момента няма резултат. Разширен е периметърът на издирване.

Ярко розовото яке на Ивана е открито преди тунела на главния път Е-79. Това е единствената следа открита до момента.

Вчера полиция, жандармерия, планински спасители и доброволци обходиха района около Дупница, но все още от момичето няма следа. На терен са били 150 служители на МВР, жандармерия и доброволци. В издирването също участват кучета. Ползват се термокамери, при обхождането на районите.

Към участниците в акцията по издирването на Ивана се включват и ловци и съученици на момичето. В социалните мрежи е създадена група „Да намерим Ивана“, където се споделя информация за вече претърсени места.

Ивана е била подлагана на тормоз в училище

В Дупница се коментира, че изчезналото 17-годишно момиче е било подлагано на тормоз от съучениците си. С нея са работили психолог и психиатър. Майката на Ивана сподели, че дъщеря ѝ е много притеснителна и стеснителна.

По думите на майката Ивана е получила забележка от учител да не пие лекарство на територията на училището. Момичето се е разстроило от забележката и е излязло извън сградата на училището. Майка и твърди, че Ивана се е опитала да се свърже с нея чрез телефона на друг човек, но поради факта, че е била в друг разговор връзката не се е осъществила.

Кметът на Дупница поиска писмени обяснения от директора на училището

Първан Драганов, който заема поста кмет на Дупница, поиска писмени обяснения от директора на училището, в което учи 17-годишнат Ивана. Кметът също се обърна с искане за обяснения от психолога и класния ръководител на момичето.

По думи на Първан Драганов, до изчезването на Ивана се е стигнало, защото някой не си е свършил работата. Той коментира, че Ивана е дете със заболяване на психиката, което е идентифицирано от лекар. Според Драганов поведението и състоянието на момичето са били известни на всички. Въпреки това е възможно съучениците на момичето да са проявявали агресия към нея.

Драганов коментира, че съзнателно провокира разговор в обществото по случая. Той допълни, че ако има вина по веригата е готов да я поеме. Очаква се да се проведе проверка в учебното заведение на издирваното момиче.