Днес в Пловдив ще се проведе протест пред паметника „Альоша“ с цел демонтаж и поставяне на български паметник на неговото място. Демонстрацията се организира от Инициатива „Искаме български паметници“.

Организаторите на протеста изразиха мнението си, че на такива знакови места трябва да има паметници на български национални герои или символи на нашата държавност. Те искат да се постави фигура свързана изцяло с България, която да не поражда възражения, а гордост от всеки.

Темата с паметника „Альоша“ в Пловдив бе засегната още през изминалия месец Януари. Тогава членовете но групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" излязоха с предложение за преместването на паметника.

В предложението за преместването на паметника се спомена срока, че най-добре че бъде да стане в срок до края на 2024 година. В доводите на политиците, направили предложението се изказва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944-1947 г. от Червената армия, а също така символизира потиснатото национално достойнство на българите. Тези, които искат демонтажа му, смятат, че представя грешно историческа реалност. А премахването му би бил символ на морален акт, чрез който да се почете историята на България, както и националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

След предложението правната комисия гласува първа да се даде отговор от общинската администрация Очакваше се от общинската администрация да излезе със становище дали технически е възможен демонтажът и преместването и колко ще струва процес. До момента все още нищо не е направено и предприето.

Имаше и противници на предложението и от тяхна страна за момента няма протести.

Какво ще се случи, ако паметникът се демонтира

Още в началото на този месец, руският посланик в София Елеонора Митрофанова направи изказване в интервю, в което се разпра какво може да се случи с демонтираните съветски паметници. Оказа се, че Русия обмисля варианта да премести паметниците на своя територия.

Припомняме ви, че в края на миналата година бе демонтиран и друг съветски паметник – този на Съветската армия в София. Демонтажът се случи след разгорещени дебати и протести. В крайна сметка бе взето решението, че мястото на Паметника на Съветската армия в София, издигнат през 1954 г. в чест на 10-ата годишнина от навлизането на съветските войски в България по време на Втората световна война през 1944 г е в Музея на социалистическото изкуство.

След протеста днес, който вероятно ще продължи и следващите дни се очаква да разберем каква ще е съдбата и на съветския паметник „Альоша‘‘ в Пловдив.