След срещата между българския министър на финансите Асен Василев и френския министър на икономиката, финансите и индустриалния и цифров суверенитет Брюно Льо Мер, държавата ни получи подкрепа по важни въпроси. Въпросната среща се проведе във френската столица – Париж, а на нея присъстваше и българският министър на енергетиката Румен Радев.

Разговорите между министрите потвърдиха категоричната подкрепа на Франция към България за вдигането на сухопътните граници на Шенген и за присъединяването на страната ни към еврозоната в началото на 2025 година.

Франция изрази готовност за сътрудничество с българските гранични и митнически власти в засилването на контрола по външните европейски граници. А това беше и едно от условията за пълното ни присъединяване към Шенген.

Припомняме, че България въпреки че отговаряше на първоначалните условия беше възпрепятствана за пълното си присъединяване към Шенген, а въпросът за еврозоната се коментира от години.

Междувременно бяха обсъдени важни въпроси между Денков и Макрон

Другата важна среща, която също се проведе в Париж, беше тази между българския премиер акад. Николай Денков и френския президент Еманюел Макрон. На срещата се обсъдиха значими въпроси, свързани с Русия, с енергетиката на България, културата и с реформите на българското правителство.

Денков и Макрон обсъдиха изграждането на отбранителна стратегия при евентуално нападение от страна на Русия над Европа. Българският премиер съобщи, че Франция е готова да работи съвместно с България за изграждането на общ капацитет в отбранителната индустрия. Това важно съюзничество е стратегическо и ще бъде от полза и на двете страни, а за Франция е от значение да има надежден съюзник на югоизточния фланг на НАТО.

Обсъдено бе и енергийното развитие на България и как Франция може да помогне за развитието на българската енергетика. На срещата са обсъдени и възможни действия за развитие на водноелектрически проекти в България. На продължилата неочаквано дълго среща между акад. Николай Денков и Еманюел Макрон се засегна и въпросът за културните български проекти, като за тях предстоят допълнително разговори.

Френският президент Еманюел Макрон поздрави държавата ни за реализираните реформи от страна на правителството. Той заяви категоричната си подкрепа по въпросите с Шенген, еврозоната и ОИСР. Изрази надежди държавата ни да продължи да се развива и да трупа успехи и заяви, че успехите на България са успехи за Европа. От ползотворната среща се разбра. Че Франция категорично ни подкрепя по пътя, по който сте изпрали да се развиваме и изразява готовност да помогне на България в много отношения.