Шофьорът, който в началото на септември 2023 блъсна и причини смъртта на 15-годишния Филип Арсов, е пуснат под домашен арест от Софийския градски съд.

Решението на съда предизвика бурни критики и недоволство не само от страна на семейството на убитото момче, но и сред цяла България. Шофьорът е пуснат навън с електронна гривна, за да бъде следен, въпреки че се е качил да шофира пиян, превил е скоростта много над допустимото и дори не е направил опит да спре.

Фаталният инцидент се случил докато Филип Арсов пресичал на пешеходна пътека

Припомняме ви, че трагичното събитие се случи вечерта на 2 септември, малко след 21:00 ч на столичната улица „Гурко“. Шофьорът се е качил зад волана пил, като кръвните му проби отчетоха 2,08 промила, а скоростта на автомобила е била около 80 км/час при разрешени 30 км/час.

Момчето пресичало пешеходна пътека, когато шофьорът го помел. Убитият Филип се прибирам към вкъщи по обичайния си маршрут. Шофьорът е пътувал в колата с жена и детето на жената, а очевидци твърдят, че е спрял на около 100 метра от пешеходната пътека, след което се е върнал. Също така на мястото на инцидента няма данни за никакъв спирачен път и реакция от страна на шофьора.

Фактите, че се е качил зад волан пиян, превишил е скоростта много над допустимо но и не е направил опит да спре могат да се гледат като причини, причиняващи смърт умишлено, каквото беше и първоначалното обвинение на шофьора. Умишленото причиняване на смърт предвижда между 10 и 20 години затвор за извършителя и доживотна забрана за шофиране. Това се очакваше да са и последиците след случилото се.

Но няколко месеца по-късно нещата се развиваха в друга насока. Мярката на шофьорът, извършил престъплението и убил тийнейджъра беше променена преди седмица без да има основание за това решение. Припомняме, че това не е първото нарушение на 37-годишния мъж. Преди да се случи фаталният инцидент той имал още 5 предишни нарушения, а първото от тях е от 2005 г.

По повод промяната за условията и пускането на шофьор под домашен арест след толкова тежко престъпление, близките на убития Филип съобщиха в социалните мрежи, че организират протест. Протестът се организира днес от 18:00 ч, като се предвижда да бъдат блокирани улиците „Гурко“ и „Шишман“. Семейството и близките на момчето търсят справедливост и се надават изразът на недоволство от решението на съда да има ефект. Те настояват убиеца да излежи присъдата си и тя да бъда такава каквато се очакваше.