Смъртта на руския опозиционер Алексей Навални в отдалечения затвор в Арктика, където той излежаваше 19-годишна присъда, беше обявена миналия петък на 16-и Февруари. Неочакваната му кончина предизвика бурни реакции, протести и обвинения от различни страни.

След смъртта на обичания от много хора Навални, в множество руски градове гражданите излязоха на масови протести, които от своя страда доведоха до над 400 ареста в няколко големи руски града. А подобни демонстрации имаше в цяла Европа – в големите градове на Франция, Италия, Нидерландия, Германия, дори в столицата на България. Хората излязоха да изразят обвинения срещу Путин и управлението му и да заплатят свещи и поднесат цветя в памет на Алексей Навални.

Както се очакваше реакциите от срана на Запада не закъсняха. Президент на САЩ Джо Байдън обвини руския президент Владимир Путин за внезапната смърт за руския опозиционер. Джо Байдън заяви, че обмисля да наложи нови санкции на Русия след случилото се. От страна на САЩ вече има наложени няколко кръга от санкции върху Русия, заради продължаващата и до днес война в Украйна. Президента на САЩ също изрази мнение и надежда, че след смъртта на Навални, републиканците в Конгреса ще бъдат склонни да подкрепят Украйна с финансови средства.

Опонентът на Байдън, а именно бившия президент Доналд Тръмп, също се изказа след смъртта на Навални. Той от своя страна изобщо не спомена и не замеси името на Путин. В изказването му се целеше да се направи връзка между смъртта на руския опозиционер и собствените му съдебни процеси в Съединените щати. Тръмп обвини политиката на властите на границата за „разрушение на Америка“ и се изказа за фалшивите според него избори в САЩ.

Ники Хейли, съперницата на Тръмп в борбата за президентско място, още миналата седмица в изявлението си по повод смъртта на Навални също изказа обвинения към Путин, както направи и Байдън. Хейли спомена склонността на Тръмп да защитава руския президент и да заобикаля споменаването му в лош контекст.

Реакции дойдоха и от много други страни, Франция обяви, че външния министър на страната министър Стефан Сежурне е извикал руския посланик във Франция на разговор. Стефан Сежурне заяви, че Путин е показал истинската си същност и това са последиците т режима му.

Нидерландската външна министъра Брoйнс Слот пък направи призив тялото на Навални да бъде върнато на семейството и близките му.

Междувременно от Кремъл определиха реакцията на Запада, като неприемлива и неприятна и обявиха, че разследването на смъртта на Алексей Навални продължава.