Нападенията на йеменските бунтовници хути продължават. В неделя бе нападнат товарен кораб под флага на Белиз, плаващ от Обединените арабски емирства към българския морски град Варна. По информация на информационната агенция Ройтерс, позоваваща се британската компания за морска сигурност "Амбри", корабът е бил нападнат в пролива Баб ел Мандеб. Проливът свързва Аденския залив и Червено море. Той е един от най-важните транспортни пътища в света заради връзката, която прави доставките по вода в пъти по-лесни.

От средата на ноември йеменските бунтовници хути правят многократни атаки с ракети и дронове по търговски кораби в Червено море и залива Баб ел Мандел, където беше нападнат и корабът, пътуващ за Варна. Бунтовниците твърдят, че действията им имат за цел да изрязват солидарност с Палестина във продължаващата война между Израел и „Хамас“.

Те заплашват да предприемат атаки върху всеки един плавателен съд, който се движи към Израел, ако не бъде разрешено да се доставят повече хранителни продукти и лекарства за ивицата газа. Припомняме, че преди няколко месеца хутите в Аденския залив отвлякоха кораба "Galaxy Leader", собственост на израелски бизнесмен. В екипажа на кораба имаше и българи, от които и капитанът.

Екипажът на кораба, пътуващ за Варна е невредим

За нападението от неделя се знае, че експлозията е била регистрира в до кораба, като след нея той се отклонил за кратко от курса си, след което продължил по маршрута си. Екипажът е невредим и е напуснат нападнатия кораб, който е застанал на котва.

Товарният кораб е намалил скоростта си за кратко, отклонил се от курса си, след което се свързал с военноморските сили на Джибути, връщайки се към първоначалната си скорост.

Обикновено нападенията на хутите са изключително жестоки, а след като започнаха през ноември, четири международни корабни компании обявиха, че повече няма да изпращат корабите си през пролива Баб ел-Мандеб.

Хутите са бунтовници и произлизат от племенна организация в планински район в северен Йемен. Защитавайки палестинците, жестоките бунтовници хути се превърнаха в истински кошмар за корабоплаването през известния пролив. Йеменските ислямисти извършиха над 20нападения в Червено море и принудиха големи компании да организират плаванията ие, заобикаляйки цяла Африка, за да стигнат Европа и успешно да доставят стоките си.

Нападенията върху търговски кораби освен ще са опасни за екипажа застрашават търговията, въвличат и военноморските сили на САЩ в бойни действия.

Въпреки че при последното им нападение няма пострадали, потенциалната опасност остава за всеки кораб, преминаващ през пролива Баб ел-Мандеб.