Делото по случая с бруталното нападение над 18-годишната Дебора бе върнато в прокуратурата на 14.02, заради неяснота в обвинението. До момента обвинения Георги Георгиев остава с мярка „задържане под стража“.

Случаят се разглежда от Пловдивския районен съд. Младата жена, жертва на нападението, претендира за справедливост. Тя ще се конституира като частен изпълнител в процеса.

Пловдивския районен съд върна делото на прокуратурата в Стара Загора заради процесуални нарушения. Според магистратите, които работят по случая на Дебора Михайлова, обвинителният акт не е бил ясно формулиран и не дава достатъчно информация за какви действия е обвинен Георги Георгиев.

Адвокатът на Дебора допълни, че има несъответствия в обстоятелствената част и в диспозитива на обвинителния акт, което е възможно да е в резултат от недописване на прокуратурата.

Прокуратурата призна за „незначителни“ пропуски

След преразглеждане на обвинението към 26-годишният Георги Георгиев са установени допуснати грешки. Становището на прокуратурата в Стара Загора посочва, че не са допуснати процесуални нарушения при изготвянето на обвинителния акт срещу обвиняемия.

Очаква се днес районната прокуратура в Стара Загора да внесе иск за обжалване към Окръжния съд в Пловдив срещу определянето на Районния съд в Пловдив.

Казусът произлиза от това, че обвиняемият Георги Георгиев първоначално е задържан за причиняване на лека телесна повреда. Това доведе до национални протести, което накара прокуратурата да преразгледа случая и да се търсят още доказателства.

В първоначалното обвинение не е посочено как Георгиев е нанесъл черепно-мозъчна травма на потърпевшата. По време на побоя Дебора е изпаднала в безсъзнание, което се използва и за доказателство за повдигане на обвинение за средна телесна повреда.

Адвокатите на обвиняемия твърдят, че щом обвинението за средна телесна повреда се е появило по-късно в делото, то е изфабрикувано.

Районният съд в Пловдив е приел, че има неяснота във връзка с причиняването на черепно-мозъчна травма в обстоятелствената част на обвинителния акт. В него никъде не е посочено, че обвиняемото лице е причинило черепно-мозъчна травма. Това посочи районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.

Тя още коментира, че в изложението на обвинителния акт е посочена гледната точка на обвиняващите прокурори, след като те са се запознали по случая и аргументацията на съда. Според тях няма допуснато съществено процесуално нарушение и то не води до нарушаване на правата на обвиняемото лице.

Поради тези причини, районни прокурор на Стара Загора счита за неоснователно това връщане. Таня Димитрова подчерта, че това дело е с приоритет за районния съд в Стара Загора и по него е работено на „пълни обороти“. Според нея разследването по делото е проведено качествено и са събрани достатъчно доказателства. По думи на Димитрова, връщането на производството, заради „несъществено процесуално нарушение“ няма да промени хода на производството.