Парада на победата на отбора по американски футбол Канзас сити чийфс след Супербил завърши със стрелба, при която има един загинал, а най-малко 21 души са ранени. Сред тях има и 8 деца. Това предаде Асошиейтед прес, след като цитира началника на градската полиция Стейси Грейвс.

В социалната мрежа X, полицията на Канзас Сити посочи, че има пострадали след стрелба в близост до "Юниън стейшън" и жп гара Юниън малко след края на парада по повод победата на местния отбор в Супер купата на Националната футболна лига на САЩ. Минути преди изстрелите играчи са разговаряли с феновете. В социалната мрежа полицията призовава всеки, който се намира в близост до стадиона да напусне района.

Възможно е феновете да са участвали в задържането на един от тримата заподозрени за стрелбата. До момента канзаската полиция не съобщава подробности за задържаните лица и какъв е бил техния мотив за стрелбата. Единственото, което се съобщава е, че са задържани двама души.

Видеоматериали показват хаотична сцена около гара Юниън, на която полицаи нахлуват в сградата. На записите се вижда как хората, които са присъствали на празненствата се опитват да се доберат до безопасно място и да се спасят от стрелбата.

Градските власти са очаквали, че парадът за победата ще придобие мащабни размери и броя на празнуващите може да надхвърли 1 млн. души.

По не официална информация стрелбата е последствие от спор, който е прераснал в насилие. Към момента се изключва версията за тероризъм.

Свидетели на случилото си казват, че изведнъж хората са започнали да се блъскат и всички са започнали да бягат. Повечето хора са нямали представа какво се случва, но създалата се паника около тях ги е накарала да вземат мерки за своята безопасност. Поради тази причина се е създал голям хаос, а хората са започнали да се блъскат.

До този момент няма и официална информация за състоянието на пострадалите. Говорител на местно лечебно заведение съобщава, че трима души са хоспитализирани.

Поредния подобен инцидент наложи президентът на САЩ Джо Байдън отново да излезе с изявление във връзка с притежанието на оръжия. Той призова конгреса на САЩ да вземе мерки за контрол на огнестрелните оръжия. Той добави, че заедно със съпругата си Джил се молят за всички ранени в Канзас сити.

Подобни случаи в САЩ на стрелба на обществени места не са необичайни. Припомняме, че само преди два дни един човек бе убит, а други трима бяха ранени при стрелба в метрото в Ню Йорк. Нападателят успя да избяга от местопрестъплението.