Още нямаше 10:00 сутринта, а вече се стигна до напрежение между демонстранти и органи на реда.

Напрежението се случи в самото сърце на столицата София – по време на митинг пред МРРБ. По първоначална информация около 30 души са силно обгазени, има данни и за ранени полицаи, а една от вратите на министерството ни е счупена, за което са задържани и четирима души.

Кой е главата на протеста

Днешният протест е организиран от партия „Възраждане”, а в първите редици е лидерът й Костадин Костадинов. След като страстите се нагорещиха, се стигна до призив на лидера на партия „Възраждане” всички протестиращи да влязат в сградата.

Единственият, който се опълчи, е Костадин Костадинов. Той каза:

„15 минути ѝ даваме да излезе отвън. Не излезе ли – ние влизаме!”. Полицаите не са очаквали такова нещо”, разказа протестиращ.

При сблъсъка пред вратите са ранени двама полицаи. Нанасят им удари с метални и дървени предмети.

„Тук няма хулигани, тук няма хора, които са дошли да създават провокации.”, заяви Костадин Костадинов.

„При наш опит да ги възпрем, един от господата ми нанесе удар с метална тръба в дясната част на ребрата. Нито сме ги провокирали, нито нищо, това не е нормално”, заяви Цветан Божилов, СДВР.

„В един момент множеството след многократно помолване да прекратят с действията. Те се опитаха да нахлуят в сградата. Мен ме удариха в областта на главата и областта на корема”, разказва Александра Николова, СДВР.

Последствия от атаката срещу сградата на министерството

При щурма протестиращите счупили входната врата на министерството, а полицаите били принудени да използват лютив спрей, за да ги разпръснат. Има служители на Спешна помощ на мястото на инцидентите.

„Полицаите ни напръскаха с някакъв лютив спрей, като течност, лявото око ми засегнаха”, оплака се Александър Иванов.

полицията пръска протестиращите

полицията пръска протестиращите

„Състоянието в общи линии не е особено тежко. Това е препарат, който предизвиква сълзене и дразнене в очите.

Няма нито киселинна, нито основна реакция и обикновено оздравяването е пълно и човек има 2-3 дни дразнене в очите, което е и целта.”, заяви д-р Любомир Александров от Очната клиника към ИСУЛ.

Финалът на протеста се оказа пред Министерския съвет. Групата протестиращи блокира и движението в центъра.

„Нерегламентирано протестират пред Министерския съвет. Мястото не е съгласувано със СО. Но въпреки това сме предприели действия и техните права да не нарушаваме и техните права и правото им на протест”, заяви Христо Терзийски, директор ГДНП.

Очаквайте нашите включвания от час на час, за да ви държим в течение на актуалните събития.

Към 11:00 часа

"Агресията спрямо полицаите ескалира. Над 20 служители на реда са обгазени. Наложи се да използваме помощни средства за лична защита. Ако положението ескалира допълнително, заявявам категорично, че полицията ще използва физическа сила”, каза директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев

Под властта на сълзотворния газ е попаднала дори и известната журналистка Канна Рачева. Ето снимки:

Обгазената Канна Рачева

Обгазената Канна Рачева

Политическата картина в България става все по-интересна и завързана, а кулминацията дори не е дошла. От Движението за права и свободи заявиха своята позиция в искане на оставки и на президента, и на правителството на Република България.

Развитие по темата очаквайте през следващите часове на 2-ри септември в Gradski.bg!

Малко преди 12:00

Само час след като полицията обгази стотици хора непосредствено до сградата на Народното събрание, от Министерството на вътрешните работи публикуваха и разпространиха официални кадри на това как провокатори съвсем ясно използват сълзотворен спрей срещу органите на реда. Един жандармерист е в болница след сериозен удар в главата от страна на демонстрант.

Камера на голяма българска телевизия също засне как демонстрант съвсем необезпокоявано и безскрупулно се опитва да нанесе повреда на очите на жандармеристи. Засега конкретни лица не са обявени за провокатори.

Засега задържаните са 8. Четирима от тях са криминално проявени лица, добре познати на полицията.

На другите четирима демонстранти, които са участвали в разрушаването на вратата на сградата на министерството, ще бъдат повдигнати обвинения по-късно днес.

Към 12:30

Малко след 12:00 часа имаше нова ескалация на напрежението. Сериозни сблъсъци се случиха между жандармерията и протестиращите, след като последните се опитаха за пореден път да разкъсат кордона от служители на реда.

Един от сблъсъците се случи при шатрите на протестиращите от "Системата ни убива".

Това доведе до поредното използване на лютив спрей срещу протестиращите, като отново пострадаха и журналисти, отразяващи на живо събитията. Има информация за един припаднал човек, след като е бил използван сълзотворен газ.

Към този час полцията все още успява да изтласка протестиращите.

След 14:00. Ситуацията в развитие

Една значителна част от протестиращите започнаха да къртят жълтите павета по централните части на столицата. По все още непотвърдена информация те щели да бъдат използвани като оръжие срещу полицията на по-късен етап от протеста.

Къртят паветата с Българското знаме

Напрежение бе регистрирано и на бул. „Дондуков”. Стигна се до физически сблъсъци между органите на реда и демонстранти.

Ескалацията стана факт след като информация бе дадена към недоволните, че депутатите ще бъдат изведени от бившия Партиен дом, където заседаваха по-рано днес.

По последна информация, която имаме от мястото на събитията, поне 40 са получените сигнали в Спешна помощ. 21 линейки са се отзовали директно на мястото на протеста.

16 души, сред които полицаи и протестиращи, са хоспитализирани спешно предвид ситуацията. Статистиката по наблюдения сочи, че поне седем линейки продължават да преглеждат на място.

От Спешна помощ уточниха, че от сутринта са били подадени и много фалшиви сигнали от хора на протеста.

Ситуацията в 16:00

След като последно ви съобщихме, че има регистрирани фалшиви сигнали, подадени за хора, пострадали от протеста, от Спешна помощ подадоха гореща информация по време на свой брифинг. Пресконференцията бе проведена преди близо час като на нея се споделиха някои статистически данни и други подробности около националния протест.

Общо 38 са всички обслужени от спешните медици протестиращи и полицаи до този момент около протестите в София. Те са били транспортирани в различни болници в града.

1 пострадал е в Токсикологията на ВМА с обгазяване, а 6 са настанени в "Пирогов", 6 - в ИСУЛ. Това каза на брифинг д-р Георги Гелев от Спешна помощ - София.

"Подадените ни сигнали за пострадали са може би над 50, като плюс тях имаме около 30, които се оказват напълно фалшиви. С цел да се реагира бързо, ако има по-сериозно пострадал, 2 екипа стоят от двете страни на протестите. Освен тях, още 7 или 8 непрекъснато извозваха, когато беше напрежението.

Преди броени минути кацна самолет на летище „София“ с подаден за нас сигнал, най-вероятно сърдечен инцидент – инфаркт. Тъй като нямаше свободен екип, се наложи екипът от БНБ да отиде и да обслужи случая на летището.

Тези 30 фалшиви повиквания – не можем да преценим, че повикването е фалшиво и ангажираме екип. Това, което искам да кажа, е, че горещият ден, който е един като всички останали, има прекалено много хора, които се нуждаят от спешна помощ и ангажирането на 7, 8 или 10 екипа в тези протести за обслужване главно на протестиращи лишава останалите граждани на столицата от своевременна спешна помощ“, добави още д-р Гелев.

На видеото виждаме как един от арестуваните демонстранти заснема обстановката вътре в полицейския бус. Отвъд решетките царува хаос, а вътре, въпреки абсурда, хората намира сили да се усмихват.

ГЕРБ събра 120 подписа. Чакаме оставка на Борисов

Бойко Борисов събра подписите

Междувременно бият хора на протест. От партия "Възраждане" споделят, че техен член е задържан от полицията и след това е зловещо пребит.

Костадин Костадинов споделя в пост във "Фейсбук":

"Днес цял ден ще четете лъжите на мръсната пеевско-прокопиевска медийна клоака. Ето това е истинското лице на омразния античовешки режим, който мачка и убива безжалостно нашия народ. Или ние, или те! Няма да ни спрат, каквото и да направят!

п.п. междувременно полицията отказва да го освидетелства за побоя, който еничарите са му нанесли. Осъзнавате ли в каква долна престъпна паплач са се превърнали българските "органи на реда"?"

Ексклузивна информация, директно от площада. Нещата в развитие към 17:50

От Gradski.bg винаги сме гонили истината и най-после, макар и малко късно, я открихме в един човек, който днес е прекарал своята сряда там, на площада. Той помоли за абсолютна анонимност и за да уважим неговото желание, ще се разграничим дори и от това да ви намекнем за неговата самоличност.

Разказите му всяват страх и докато ги четох ми хрумна да ви ги споделя като директен цитат, за да усетите атмосферата на площада:

"Най-грозното впечатление ми направиха точно тези груби полицаи и хора от жандармерията които пръскаха по жени и възрастни хора със спрей. Видях с очите си, съжалявам, че не го записах - полицай риташе по краката едно ниско момиче на привидна възраст 20 години."

На въпрос дали наистина охранители от "Делта Гард" са се представяли за жандармеристи, ни бе отговорено:

"Със сигурност! Познават се по лицата от предишните им акции. Те са здрави момчета, с бради и татуировки. Точно те пръскаха със спрей!"

Охранителна фирма на протеста

Прогноза за по-късните часове

Бяхме длъжни да зададем на човек, видял нещата от първо лице, какво мисли за това как ще се развият нещата в по-късните часове на деня. Ето какво научихме по тази тема:

"А за ескалация - всичко е възможно предвид това, че от площада са задържани около 100 човека по официална информация. Над 40 са потърсилите медицинска помощ, а обгазените, които не са потърсили медицинска помощ са в пъти повече. Всичко е възможно, хората са ядосани и искат въстание."

Е, виждате каква е обстановката на централни столични места. Продължаваме да следим обстановката за вас!