След като и Байдън и Тръмп си осигуриха нужния брой делегати, които да ги подкрепят за кандидати за президентските избор е ясно между кого ще трябва да направят избора си американските граждани на 5 ноември 2024 година.

Досегашният президент на САЩ Джо Байдън се пребори за спечелване на кандидат-президентската номинация на Демократичната партия. Той спечели първичните партийни избори в щата Джорджия и успя да си осигури подкрепата на над нужния брой делегати. Те ще го подкрепят на партийния конгрес през август, на който Джо Байдън официално ще бъде издигнат като кандидат за президент от Демократичната партия.

За да си осигури този пост, Байдън се нуждаеше от подкрепата на 1968 депутати. Стана ясно, че той е спечелил подкрепата на по-голям брой делегати с постъпването на първите резултати с изборите в Джорджия.

Още не са отчетени резултатите от първичните избори на Демократичната партия в щатите Мисисипи, Вашингтон, както и от Северните Мариански острови. Не са постъпили и резултатите от гласуването на демократите и от чужбина.

Доналд Тръмп също успя да събере нужния брой гласове и прехвърли бройката от 1215 делегати. Републиканецът нямаше конкуренти за кандидат-президентската номинация, след като Ники Хейли се оттегли миналата седмица.

Вчера се проведоха първични избори на републиканците в 4 щата, сред които и Джорджия. По данни от понеделник Тръмп имаше нужда от още 139 гласа, за да прехвърли прага от необходимите му 1215 делегати, които ще го подкрепят на партийната конференция през лятото.

Задочен сблъсък между Тръмп и Байдън

Няколко дни преди обявяване на резултатите от предсрочните избори за кандидат-президент, Тръмп и Байдън влязоха в задочен сблъсък. И двамата посочиха, че ако другия бъде избран за президент, демокрацията в САЩ ще бъде застрашена. Двамата опоненти говориха на предизборни митинги в Джорджия. Именно този щат се очертава стратегическа територия на тяхната надпревара.

Това е първият път за тази година, в който опонентите водят предизборна кампания в един и същи щат по едно и също време. Тръмп за пореден път изказа довода си, че демократите са превърнали „правителството на Байдън в свое оръжие“ и посочи серията от дела заведени срещу него.

Джо Байдън не остана длъжен на Тръмп и го атакува по повод срещата му във Флорида с унгарския президент Виктор Орбан.

На предстоящите президентски избори в САЩ, които са насрочени за 5 ноември за пръв път от близо 70 години битката ще бъде между двама кандидати, които за втори път се изправят един срещу друг.