За гмуркачите най-добрите места на Земята са тези, покрити с вода. Толкова е вълнуващо да откриеш красиви рифове, останки от потънал кораб и необикновени животни, гмуркането е вероятно най-добрият начин да го направиш.

Ако търсите нови неочаквани места за подобно прекрасно изживяване, ви предлагаме 8 кътчета, които ще ви оставят без дъх.

1. Тисългорм

Има причина Тисългорм, който се намира в Червено море, да е най-популярното място за гмуркане в света. Британският транспортен кораб е нападнат и потъва през 1941 г.

Днес корабът лежи на дъното на морето, а огромната дупка от германската бомба, която го е покосила, служи за прозорец към душата на кораба. Все още могат да се видят оръдия, торпеда и военно снаряжение.

2. Баракуда пойнт (Barracuda Point)

Намиращ се близо до остров Сипадан, Малайзия, нареченият съвсем уместно Баракуда пойнт може да бъде едновременно смущаващо и внушаващо благоговение изживяване.

Никъде другаде няма да видите подобно водно задръстване, като хаотичното преживяване може да бъде сравнено с улиците на Токио, само че под вода. Баракуди, акули чук и гигантски скатове си пробиват път, придружени от гъсти пасажи щуки и огромни морски костенурки.

3. Великата синя дупка

Великата синя дупка на Белиз не е за начинаещи гмуркачи. Създадена през последния ледников период, огромната дупка е с диаметър 305 м и дълбока 146 м. Ако сте достатъчно опитен (и смел) да я изследвате, ще бъдете възнаграден с гледка от невероятни сталагмити и сталактити, както и необикновен морски живот и варовикови образувания.

4. Sistema Dos Ojos

Поразителният Playa del Carmen в Мексико е мястото, където ще намерите зловещо красивата Sistema Dos Ojos. Пещерата се състои от коридори и стаи със странни имена, като Пещерата на прилепа и Стаята на Джил. Всяка част предлага невероятна гледка към морския живот. Има причина повече от 100 души на ден да се гмуркат тук.

5. Gordon Rocks

Островите Галапагос в Еквадор дълго време са дестинация за любителите на природата и науката. Ако сте достатъчно опитни да се справите със силното течение, ще можете да видите морски лъвове, акули чук, тюлени и змиорки. Това е преживяване веднъж в живота, за което мечтаят много гмуркачи.

6. Point Murat Navy Pier

Австралия е дом на едно от местата за гмуркане, създадено от човешка ръка, което си струва да се посети. Тук ще намерите интригуващи октоподи, риби скорпион, стада от баракуди, риба лъв и много други. Всяка година Navy Pier привлича хиляди гмуркачи от целия свят.

7. Silfra Pinvellir

Ако искате да се гмуркате между два континента, Исландия е единственото място, на което можете да го направите. Откъм студената страна, това забележително място може да изглежда като обикновено езеро от повърхността. Но щом се потопите, ще видите пропастта, където се събират две тектонични плочи.

8. Kailua Kona

За да изживеете неповторимо и незабравимо гмуркане, можете да се отправите към Kailua Kona в Хавай. Ще видите как подводните светлини приличат фитопланктон, който гигантските скатове обичат да дъвчат. Носете най-добрия си фенер, за да гледате как гигантите хапват и играят.

Това са най-добрите места за гмуркане, които да посетите тази година. Подводният живот винаги е бил пленителен и мистериозен за хората, за това не е чудно, че желаещите да подобрят уменията си за гмуркане не са малко.