Ако сте стеснителен и притеснителен човек, може да ви бъде трудно да си изберете подходяща професия. Независимо дали сте не много добър в общуването или просто обичате покоя и тишината, има много прекрасни предложения, които да имате предвид. Ето някои от тях.

1. Писател

Ако сте креативен човек и можете да пишете интересни истории или книги, защо не опитате да станете писател? Много успешни писатели са интроверти по природа. Ако писането ви се удава, пробвайте.

Можете да започнете свой собствен блог или да бъдете писател на свободна практика. Разбира се, не се става известен за един ден, но постепенно с времето можете да се прочуете.

2. IT кариера

С днешното развитие на технологиите не е особено трудно да си намерите работа ако сте стеснителни. IT индустрията прави милиони всяка година. Уеб дизайн, програмиране и разработване на игри или просто писане на приложения са сред едни от най-търсените предложения за работа.

Разбира се, за подобни професии се изискват добри софтуерни познания, задълбочени знания по програмни езици и креативност.

3. Графичен дизайнер

Ако имате добри умения с четката и молива и можете да работите с компютърен графичен софтуер, то тази работа е за вас. Модифицирането на снимки и създаването на различни графични ефекти не изисква особени социални умения.

Графичните дизайнери, особено тези, които се занимават с 3D, печелят доста пари, но за да са добри, постоянно трябва да се развиват и четат стотици книги. Ако искате да прекарвате по-голяма част от времето си пред компютъра, това е вашата професия.

4. Счетоводител, който работи от дома си

Днес много счетоводители в различни фирми работят от дома си. Потърсете подобни позиции и можете да попаднете на невероятни предложения. Само трябва да сте добър с числата.

5. Преводач

Ако знаете поне един чужд език, можете да работите като преводач. Много преводачи работят от вкъщи, което означава, че няма да ви се налага да използвате комуникационните си умения всеки ден.

Проблемът е, че това не е лесна работа. Уморителна и изтощителна е, но си струва – професионалните преводачи печелят доста прилични пари годишно.

6. Мениджър на социална мрежа

Това е професия, която ще ви позволи да се развивате като личност и при все това ще ви спести необходимостта да общувате с хора лице в лице. Тя изисква само онлайн социализация.

Не е нужно да се срещате или да говорите с някого наживо. Имате достатъчно време да отговорите на всички въпроси и прекрасната възможност да обмислите отговорите ясно и спокойно. А и освен това можете да печелите немалко пари.

7. Човек, който се грижи за животни

Ако не си падате по тълпите от хора и обичате животните, можете да се занимавате професионално с грижа за животни. Единственото, което трябва да правите е, да се грижите за различни животни и да си играете с тях. Това може да е както забавно, така и печелившо.

8. Астроном

Това е една от най-странните професии за стеснителни хора. Подобна професия изисква задълбочени познания по математика, физика и други предмети, но е изключително интересна и не изисква кой знае какви социални умения.

Независимо дали сте скромен, стеснителен или асоциален и интровертен, някоя от тези професии може да промени изцяло живота ви. Така че,защо не опитате? Не се знае какво може да се получи.