Да имате добър сън през нощта е важно за настроението ви, за енергийните нива и цялостното ви здравословно състояние.

Сънят също така зависи от това, което правите през деня – каква е физическата ви активност, какво ядете и пиете и колко ментално ангажирани сте, особено в часовете преди лягане.

„Когато хората страдат от инсомния или имат други проблеми със съня, то е защото често правят неща, най-често неумишлено, когато се приготвят за лягане”, твърди д-р Майкъл Гранднър от университета в Пенсилвания. Представяме ви 8 неща, които трябва да избягвате да правите вечер преди лягане.

1. Да използвате електронен четец или смартфон

Някои проучвания сочат, че използването на електронни устройства като четци и смартфони, дори гледането на телевизия в леглото преди лягане, може да наруши съня ви.

Добре е да се избягва всякаква технология, излъчваща светлина, за поне 1 час преди лягане. Тази светлина пречи на образуването на мелатонин, който помага на тялото да заспи.

2. Да си пишете с приятел

Може да смятате, че да пишете съобщения е по-малко смущаващо късно през нощта, отколкото телефонно обаждане. Но трябва да помислите добре преди да изпратите съобщение на приятел или роднина или да започнете групов разговор малко преди лягане.

Ако заспите с телефон до леглото, може да бъдете притеснен от отговорите след като вече сте в покой.

3. Да пиете кафе (дори и безкофеиново)

Една чаша кафе съдържа от 80 до 120 милиграма кофеин и може би вече знаете, че трябва да го избягвате преди лягане. Но някои все още харесват идеята за хубава гореща чаша след вечеря и не осъзнават, че техният навик може да им попречи да заспят.

Истината е, че кофеинът може да остане в тялото 12 часа. „Дори кофеинът на обяд може да е твърде близко до времето за лягане”, казва Гранднър.

4. Да пиете чай

Дори и да избягвате кафето, може би не сте толкова внимателни с другия главен източник на кофеин – чаят.

Напитките с етикет „билков чай”, като мента и лайка, може би не съдържат кофеин, казва Гранднър, но разновидностите, които съдържат черни, зелени или бели чаени листа наистина съдържат стимуланта.

5. Да ядете шоколад

Друг източник на кофеин е шоколадът, особено черният, с високо съдържание на какао.

„Хората може да не мислят, че сладоледът, който съдържа кофеин или кафе, може да ги държи будни, но, ако те са чувствителни към кофеина, това определено ще свърши работа”, казва Гранднър.

6. Да проверявате служебната си поща

Освен факта, че електронните устройства вредят на съня ни, проверяването на пощата ви малко преди лягане може също да бъде проблем.

„Освен ако не чакаме специален мейл, който ще ни успокои и ще ни помогне да спим по-добре, аз съм твърдо против”, казва Гранднър.

7. Да пушите

Можем да говорим много за всички неща, на които пушенето вреди, включително на съня ви. Много хора пушат, за да се отпуснат, казва Гранднър, но никотинът е стимулант и може да влоши безсънието, особено ако запалите малко преди лягане. Никотинът може също да накара пушачите да се събуждат по-рано от нормалното.

8. Да тренирате усилено

Може да сте чували, че упражненията преди лягане могат да ви държат будни. И въпреки че редовните упражнения могат да спомогнат за решаването на проблема с безсънието, дългите или усилените натоварвания могат да попречат на някои хора да заспят.