Чудели ли сте се някога как успелите хора остават изключително продуктивни ден след ден? Тайната на тяхната продуктивност всъщност не е тайна. Те просто знаят как да се справят сами и кога да кажат "не".

Не е необходимо да работят по-дълго и не са абсолютни работтохолици. Те просто работят по-умно от другите. Ако усещате, че сте заседнали в натоварения бизнес график, може би е време да направите някои промени, да промените работния си процес и да се издигнете в кариерата.

За целта ви представяме 8 навика на свръхпродуктивните хора, които можете да си създадете и вие.

Те свършват първо най-трудните задачи

Отлагането е най-големият проблем на повечето хора. Често нямаме желание да направим трудните задачи и се лъжем, че ще ги довършим след обяд. Истината е, че това така и не се случва.

Свръхпродуктивните хора го знаят, затова започват деня си именно с най-трудните проекти. Много по-лесно е да завършиш с лесните задачи накрая на деня.

Никога не премислят задачите и грешките си

Свръхпродуктивните хора нямат време да премислят. Те правят грешки, учат се от тях и ги забравят.Завършват задачите и проектите си и забравят за тях. Не оставят телефонни обаждания и писане не писма за по-късно. Този навик е труден за научаване, но си струва усилието.

Често казват не

Свръхпродуктивните хора не се страхува да кажат не на задачи и проекти, които не харесват или не искат да довършат. Често казват „не” на хора, които ги молят за помощ.

Но това не е егоизъм. Първо, казвайки „не” им помага да свършат работата си навреме. Второ, те имат повече време за почивка и домакински задължения.

Никога не поемат повече задачи

Понякога да имаш много задачи е добре, но това не ти помага да останеш продуктивен прз целия ден. Това по-скоро убива продуктивността. Свръхпродуктивните хора се стремят да свършат работата по-добре, затова те се стремят да се фокусират върху един проект.

Завършват работния ден, приготвяйки се за следващия

След тежък работен ден последното нещо, за което искаме да мислим, е следващия. Но, когато планираш задачите за утрешния ден, ти го започваш с най-трудните от тях, без да губиш ценно време.

Те приоритизират задачите си

Когато създават списъка си със задачи, успелите и продуктивните хора ги приоритизират. Те първо завършват най-трудните, след това най-важните, а, ако им остане време преди края на работния ден, опитват да се справят и с по-маловажните задачи.

Така те работят продуктивно без да се изморяват. Просто трябва да се научите как да работите по-умно.

Придържат се към графика си

Вярно е, че не е възможно да се придържате към един график винаги, но трябва да го правите през повечето време, за да бъдете по-продуктивни. Ако имате бизнес среща, уверете се, че тя ще е по-кратка – ако тя е много дълга и скучна, ще ви е трудно да останете концентриран.

Те делегират задачи

Не сме суперхора. Понякога дори и високо продуктивните хора могат да бъдат претоварени със задачи. Да делегират задачи на друг е ефективен начин да се справят с всичко навреме.

Ако знаете, че можете да прехврлите някоя от задачите си на друг, го направете, но само ако наистина имате нужда. Иначе бихте били високо непродуктивен работещ.

Всеки ден може да бъде продуктивен, ако наистина го искате. Помислете какви са ежедневните ви навици – отървете се от тези, които ви пречат да бъдете ефективни през деня и се научете на тези, които ще ви направят по-продуктивни.