Домашните любимци са верни и прекрасни приятели. Когато общувате с тях, нивата на серотонин и допамин в организма ви се повишават и ви правят по-работоспособни и ведри.

Домашните любимци са подходящи както за подрастващи, така и за деца, но хората, които страдат от алергии могат да имат сериозни проблеми да съжителстват със своите космати приятели.

Непрестанните пристъпи на кихане, хрема, раздразнение по кожата, парене и сълзене на очите и дори астма при всеки контакт с животинчето може да унищожи ползите от общуването с него.

В случай на подобна алергия, най-добрият начин са стероидни инжекции и медикаменти, но е добре да обмислите и алтернативни начини да се справите с алергията. Разбира се, при първи съмнения за алергия се консултирайте с лекар.

Ето и няколко съвета:

1. Дръжте домашния си любимец извън спалнята

Не пускайте домашния си любимец в спалнята, защото това ще ви донесе огромно облекчение в случай на алергия. Възможно е да не подозирате все пак за наличието на такава и е добра идея да сте предпазливи на първо време за допускането на домашен любимец в спалните ви покои.

Така ще намалите риска от допир на алергени по чаршафите и възглавницата ви.

Ако пък искате да сте дори по-радикален и да действате с размах в спалнята, то може да смените спалното бельо и кувертюрата за по-сигурно.

2. HEPA филтър

Тези филтри са специално проектирани да засмукват микроскопични замърсители, включително такива, причиняващи алергии. Той лесно ще премахне алергените, носени от вашия домашен любимец.

3. Редовно почистване

Не се препоръчва да ползвате килими, ако имате алергия, но ако не можете да ги смените, то поне ги почиствайте редовно с прахосмукачка.

Редовната смяна на филтрите на вентилацията и климатика също ще допринесе за по-чист въздух в дома ви. Цялостното почистване е основен фактор за намаляване на вредните алергени.

4. Мийте си ръцете

Да си миете ръцете и лицето е пъти по-добре, отколкото постоянно да къпете домашния си любимец.

Когато го изкъпете, това ще намали вредните частици за няколко дни, а и котката ви надали ще е доволна. Затова вместо да тормозите животинчето, мийте лицето и ръцете си по-често.

5. Използвайте медикаменти, ако е необходимо

Има лесно достъпни медикаменти, които да ви помогнат в борбата с алергията. Те действат за облекчаване на стандартните симптоми като насълзяване на очите, хрема, кихане, кашляне, тежест в гърдите и др. Преди да вземете дадено лекарство, консултирайте се с лекар.

6. Ваксинирайте се

Ако не можете да се разделите с домашния си приятел, може да обмислите идеята за ваксина. Това ще ви помогне да изградите автономна имунна защита срещу алергените, което ще доведе до намаляване на силата на симптомите на алергия.

Но процедурата не е толкова проста. Понякога се изисква порции от ваксината да се приемат в продължение на седмици или периодично всяка седмица.

След време симптомите просто ще изчезнат. Разбира се, преди да предприемете каквото и да било, трябва да се консултирате с лекар.

7. Основни неща

Дори и да поддържате идеална чистота и хигиена в дома си, пак може да страдате от алергия. Алергените, пренасяни от домашни любимци, са изключително трудни за премахване и може да се изненадате ако кашляте и кихате на места, където няма животни.

8. Вземете си друг любимец

Ако нищо не помага, може да се наложи да се разделите с домашния си любимец. Можете да помислите за друго животинче, най-добре такова без пера или козина. Гущер, змия или рибка е добър вариант.

При все това, не се предавайте и не унивайте. Ако обичате косматия си приятел, може просто да се наложи да внесете няколко промени в начина си на живот, за да се насладите на вашата взаимност.