Днес съществуват редица професии, които не са съществували в началото на столетието и никой не би си помислил, че някога ще възникнат. С напредването на модерните технологии се появяват все по-нови позиции в кариерата, за които хората преди 20 години дори не са чували. Ето някои от тях:

1. Зрител на пълно работно време

Това е професия, която ви позволява да гледате предавания и филми, преди те да се пуснат за зрителите и клиентите на канала. Звучи прекрасно да прекарвате часове наред, излегнали се пред телевизора.

Има само че една спънка: не вие решавате какво да гледате. Това го решава NETFLIX. Гледате, каквото ви кажат, без значение от професионалните ви предпочитания.

Работата ви е да „тагвате” предаванията и филмите, като ги причислявате към даден жанр. Филмите могат да варират от анимации до хеви метъл концерти или хоръри.

2. Разработчик на мобилни приложения (apps)

Днес това е една от най-търсените професии, която за много хора си остава в сферата на научната фантастика. Има повече от 1 милион приложения, налични за Apple или Android’s Google Play. Всички те са създадени едва през последните 9 години!

3. Чистач на екрани за IMAX

Кой ли чисти тези огромни IMAX екрани? Имайте предвид, че те са наистина гигантски и понякога тази работа може да отнеме до седем часа.

Разбира се, трябва да сте експерт с доказани качества, за да може подобна изключително скъпоструваща техника да ви бъде поверена.

За целта се използва дълъг прът с мека влакнеста тъкан на края, с която се почиства целият екран на равни части.

4. Бавачка в самолет

Някои авиокомпании решават да осигурят бавачки за неспокойни или непослушни деца с цел да осигурят спокойствието както на родителите, така и на останалите пасажери на борда.

Родителите могат да наемат подобна бавачка, която да забавлява детето им и да му осигури нужното внимание и грижа по време на полета. Разбира се, тези служители не са случайни – изискват се специални умения и квалификация за подобна работа.

Това е положителна алтернатива на все по-често срещаната практика на авиокомпаниите да не приемат семейства с буйни деца.

5. Професионален етичен хакер

Заплатата на подобен служител започва от 90 000 долара. Тези кадри струват теглото си в злато, защото те откриват пропуски в компютърната сигурност на компанията, която ги наема. Това включва засичането на нелегални хакери.

IT отделът на всяка компания следи за правилното и безпроблемно функциониране на дигиталните технологии и така осигурява работата на компанията. Тук идва и ролята на етичния хакер – той по всякакъв начин ще се опита да пробие защитите и да открие слабото им място.

6. Главен служител по мониторинг на общественото мнение

Почти няма друга професия, която до такава степен да отразява технологичното изменение на маркетинга, както тази на служителите по мониторинг на общественото мнение.

Тяхната задача е да следят социалните медии и да откриват какво мислят хората за компанията. Без въпросници, анкети и въпроси на улицата.

Тези служители постоянно сноват из Туйтър, Фейсбук, блогове и интернет форуми, за да събират информация и мнения от потребители и клиенти за продуктите и услугите на фирмата, за която работят.