Знаем ли, преди всичко, какво е тревожност? Тревожността е просто форма на стреса. Среща се под различни форми: физически или емоционални, както и в начина, по който хората виждат света около тях.

Тя често се свързва с притеснение какво „може” да се случи – тревога за това, че нещата ще се объркат или усещане, че сте в някаква опасност.

Всеки изпитва чувство на тревожност от време на време. То може да варира от леко безпокойство до изблик на паника, в зависимост от човека и ситуацията.

Нормално е да сте тревожни или нервни, когато например имате важна презентация в работата, или просто, когато животът стане прекалено забързан и натоварен.

Децата също може да се чувстват така в подобни ситуации – когато им предстои тежък изпит или сменят училището. Тези ситуации могат да отключат чувството за безпокойство, защото ни карат да се фокусираме върху „какво ако”: Какво ще стане, ако се проваля? Какво ще се случи, ако нещата не се развият както съм планирал?”

До някаква степен тревожността е нормално нещо, което може дори да бъде мотивиращо. То ни помага да останем фокусирани и готови да дадем най-доброто от себе си. Но ако то стане по-силно или се случва често, може да повлияе зле.

Паническо разстройство

Има различни видове паническо разстройство с различни симптоми, но всички имат една обща черта – дълга силно изразена тревожност, несъответстваща на настоящата ситуация, повлияваща на ежедневния живот.

При децата с подобни проблеми е трудно понякога да се определи какви са причините за тези емоции и притеснения.

Разстройства, които може да се срещат при децата

Генерализирано тревожно разстройство

При него децата се притесняват прекалено много за училището, здравето или бъдещето като цяло. Тази тревожност може да бъде придружена от физически симптоми като главоболие, болки в стомаха или мускулно напрежение.

Фобии

Силен страх от специфични неща или ситуации, които не са опасни по своята същност – височини, кучета или летене със самолет.

Социална фобия

Това разстройство е предизвикано от социални ситуации или говорене пред другите. При по-рядко срещаната форма, наречена елективен мутизъм, някои деца и тийнейджъри се страхуват да говорят въобще в определени ситуации.

Причини

Експертите не знаят точно какво причинява тревожността. Различни неща могат да играят роля като генетика, биохимия на мозъка, стресиращи обстоятелства в живота и заучено поведение. Дете, в чието семейство има човек с подобно разстройство, има по-голям шанс да го развие също.

Знаци и симптоми

Въпреки че всички деца минават през подобни периоди на тревожност и определени ситуации, повечето не стигат до тревожно разстройство. Тези, при които се случва това, имат един или няколко от следните знаци:

  • Прекалена притеснителност;
  • Проблеми със съня през нощта или сънливост през деня;
  • Трудност за концентрация;
  • Раздразнителност.

Лечение

Тревожното разстройство при децата може да бъде лекувано от специалист, който да види какви са симптомите, да диагностицира вида разстройство и да създаде план, по който да се помогне на детето.

Често се използва когнитивна поведенческа терапия. При нея децата опитват нови начини за мислене и действие в ситуации, които могат да предизвикат тревожност и как да се справят със стреса. Терапевтът помага, направлява и учи нови умения, като релаксиращи техники или упражнения за дишането.