Неусетно наближават така чаканите Коледни празници, а заедно с тях и всички безценни мигове с близките ни и обичани хора.

Няма как да не искате миг по-скоро да сте в дома си, заобиколени от семейството си и по този начин да прекарате почивните дни, които съпътстват зимните празници.

Може би няма друг празник, който да честваме с толкова пищна и богата украса на дома. Ако обичате Великден, може и да закачате по някое зайче или яйце с декоративна цел.

Но тази украса няма нищо общо с богатството и великолепието на всичко, което може да направите, за да украсите дома си за Коледа.

И тук може да се замислите дали не може сами да направите една не малка част от украсата сами. Няма нужда да казваме, че масовите декорации за празника може и не винаги да са по вкуса ви.

Наред с това трябва да сте наясно, че избирайки украшения от магазина, неминуемо ще се сдобиете с такива, каквито могат да се намерят във всеки дом и няма да привлекат вниманието на никой.

За да направите сами коледната си украса не са нужни нито професионални умения, нито особено трудни за намиране материали.

Ще ви дадем 5 идеи, които можете лесно да реализирате, за да направите Коледата не само светъл и чакан празник, но и да внесете нотка на уникалност в дома си, която няма да остане незабелязана.

1. Ръчно направена елха

Коледното дръвче може да се закупи на всяко едно място още от началото на декември. Цената му не е за пренебрегване и ако искате да имате повече от интересен акцент, ще ви дадем няколко идеи.

Може да направите дръвчето сами от различни материали. Ако сте любители на естествените и природни материали, съберете клони с различна дължина и ги подредете като пирамида, за да придобият форма.

Това е идеалната елха, която да закачите на стената и може дори да украси входната ви врата.

Вариант е и да изберете дебел картон, който да оформите отново под формата на борче.

Вариантите са буквално стотици и няма проблем дори да импровизирате, за да не се налага да копирате някоя чужда идея и така ще сте напълно сигурни в уникалността на проекта ви.

2. Гирлянди за украса на елхата и на целия ви дом

Гирляндите са тази част от украсата, която не само внася цвят, но и може да ви помогне да представите в максимално пълна степен визията си за празника.

Може да ги направите от цветна хартия или от ефектна прежда, сплетена по стилен начин. Най-семплото, което можем да ви предложим, е да направите малки кръгчета от хартията, като си залепите едно за друго.

След това може да завършите гирляндите с добавяне на ефекти с помощта на цветен спрей или изкуствен сняг.

3. Направете специални свещи

И най-обикновената свещ може да стане повече от интересен акцент в Коледната нощ, ако я украсите с малко бляскави елементи.

Тази задача ще свършите най-лесно, ако се сдобиете с малко брокат, който се продава във всеки магазин за ръчно творчество.

И още едно предложение от нас. Ароматите са не по-малко важни и няма да сгрешите, ако добавите капка ароматно масло към свещта.

Така освен мека и уютна светлина ще се насладите и на любимите си аромати, след като свещта се разгори.

4. Коледен чорап за децата

Въпреки, че това не е толкова популярна традиция у нас, нищо не пречи да я реализирате. Когато настъпи моментът да се отварят подаръците можете да сте сигурни, че децата ще оценят подобаващо чорапа, пълен с лакомства.

За изработката му не е нужно да имате нито шевна машина, нито специални умения. Изрежете две парчета плат в нужната форма и подходящия десе́н, след което може да ги зашиете на ръка.

Отново може да акцентирате с малки елементи, но ако искате може просто да изберете плат с коледни мотиви и няма да има нужда от допълнителна украса.

5. Фигурки от глина

Малките фигурки, които украсяват елхата и дома ви, могат да бъдат направени от много материални. Стъклените не само, че са прекалено скъпи, но за съжаление се чупят много лесно.

Пластмасовите от своя страна не блестят с особена красота и ако сте естет, можем да ви предложим да направите фигурките сами.

Глината се оформя лесно и за да получите желаните форми може да използвате формички за сладки. Така формата на всяка елха и звезда ще е идеално гладка и за вас остава само да ги оцветите.