Кой не обича канела? Всъщност има и такива хора и те не са никак малко, но безспорен факт е, че това е любима подправка, която нежно овкусява капучиното ви и наред с това се вписва идеално във всякакви сладкарски печива.

Канелата се добива от вътрешността на кората на тропическото лаврово дърво. Различни сведения сочат към това, че тази подправка е добре известна на човечеството още от дълбока древност и се е радвала на огромен интерес още от времената на фараоните.

В наши дни канелата е една от най-разпространените подправки, което се дължи не само на омайния й аромат, но и на редица полезни за здравето ви свойства, някои от които са направо лечебни и ви съветваме да се запознаете с тях, за да съчетаете полезното с приятното.

Съществуват четири основни разновидности на канелата: Cinnamomum cassia, Ceylon cinnamomum, Indonesian cinnamomum и Vietnamese cinnamomum (Saigon cinnamomum).

Цейлонската канела (Ceylon cinnamon) се е наложила като „оригиналната“ канела и се различава значително от китайската си разновидност.

Тя има значително по-малко количество кумарин и в същото време се отличава със сладкия си вкус и аромат, които придобиват светлокафяв цвят, след като кората се изсуши.

Всяка една лъжичка от ароматната смес ви дава цели 4 грама фибри и наред с това огромни количества ценни минерали и витамини.

Може да се използва не само за сладкарски цели и много успешно се вписва в различни рецепти за смутита и сурови десерти.

Канелата е изключително силен антокоагулант

Това казано с прости думи означава, че спомага за разреждането на кръвта. Сгъстяването й може да доведе до редица сериозни медицински състояния, някои от които с фатален край.

Така нежеланите и опасни кръвни сисъреци имат или значително по-малък размер или изобщо не се образуват.

Доказано антимикробно действие

Само трябва да се сетите за народната рецепта за лечение на болно гърло с мед и канела. Доказано е, че тази природна съставка може успешно да се бори с различни вируси, гъбички и бактерии.

Това е и причината все повече лекарствени препарати да използват определени деривати от канелата, за да предложат ефективно и щадящо лечение за различни състояния.

Помага за контролиране на кръвната захар

Това отново е доказано в лабораторни условия - канелата помага за контрола на кръвната захар. Тя спомага и има благотворно действие върху инсулиновите рецептори.

При редовен прием е установено, че нивата на глюкоза в кръвта се намаляват с около една трета, което пряко влияе върху стойностите на кръвната захар.

Спомага за концентрацията

Да, точно така. Ако си мислите, че капучиното има магическо действие върху способността ви да се разбудите и да сте бодри, то това не се дължи само на кофеина.

Установено е, че мирисът на канела влияе върху мозъка и му помага да е бодър и с повишена концентрация.

Огромен извор на витамини и минерали

Само в няколко грама канела може да се намерят огромни количества полезни вещества. Това е лесният и вкусен начин да се приемат калций, фибри и трудни за набавяне минерали, сред които така важният за мозъка манган.

Фибрите, които може да си набавите ще ви помогнат за регулиране на телесното тегло, за поддържане на нивата на холестерола в нормални граници и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Състояния като запек могат не само лесно, но и трайно да се повлияят с една лъжичка от подправката, добавена към закуската или сутрешното ви кафе.

Канела – отлично действие и при настинки

Загряващото й действие е доказало в практиката, колко много може да помогне при настинки или грипни състояния.

Прибавена към чай тя спомага да се затоплите, а ако направите гореща напитка с малко алкохол, например вино, може да се каже, че вече сте наполовина оздравели.