Момче на 9 години от село Кардам почина в болницата в Добрич, а сестра му, която е на 11 години, е приета в изключително тежко състояние и лекарите се опитват да я спасят. Към момента детето се намира в реанимацията на Добричката болница.

Причината за тежкия инцидент по предположенията на лекарите на този етап е, че става въпрос за интоксикация. Много е вероятно децата да са приели храна, която е била негодна за консумация.

Двете деца са от многодетно семейство, в което има още 4 деца, но на този етап те нямат оплаквания и се чувстват добре.

Веднага, след като двете деца се почувствали зле е повикан личният лекар, който изписал лекарства, които не повлияли на децата.

Състоянието е тежко, но стабилизирано

11-годишното момиченце е прието в болничното заведение в тежко и увредено състояние, става ясно от думите на директора на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Светозар Байчев. Към този момент състоянието му е стабилизирано, но остава тежко.

Д-р Байчев информира, че има засягане на сърцето, което води до ускорена сърдечна дейност.

Причината за състоянието е вероятна интоксикация, но все още е неясно с какво. Останалите деца в семейството са прегледани, нямат оплаквания и се чувстват добре.

Детето е насочено към окръжната болница във Варна

След направена консултация с националния консултант по кардиология за Североизточна България е препоръчано детето да бъде пренасочено към варненската болница „Света Анна”.

На починалото дете е направена аутопсия, съобщи началникът на Отделението по Съдебна медицина в Добрич д-р Димитров. Той каза още, че не е установено каква е причината за смъртта.

Яснота може да се внесе едва след излизането на всички резултати от допълнителните микробиологични, токсикологични и хистологични изследвания.

Децата са от многодетно българско семейство и по думите на жителите на село Кардам са гледани изключително добре.

Децата са ходели на училище, а в селото живеят от скоро. Преди това са били в село Пчеларово, което напуснали относително наскоро.

За всички деца се грижи само майката с помощта на родителите си. През летните месеци тя е работела в курортен комплекс „Албена”, като през останалото време се е хващала на различни работи, за да може да изхранва децата.