Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и европейските въпроси на Словакия Мирослав Лайчак се договориха двете страни да обменят опит и да работят заедно по проекти, свързани с помощта за развитие, включително на Западните Балкани и страните от Източното партньорство.

За изминаващата 2019 година по линия на помощта за развитие България подпомага финансово 9 страни от Западните Балкани и Източното партньорство като предоставя общо 3 485 028 млн. лв. безвъзмездна помощ по различни проекти, свързани с образованието, науката, културата, социалната интеграция и гражданското общество.

Обменяме опит и подпомагаме трети държави

В рамките на подписния меморандум е предвидено България и Словакия да обменят опит и в същото време да работят заедно по различни проекти на територията на 6 държави от Източно партньорство - Армения, Грузия, Молдова, Украйна, в Африка – Етиопия, Кения, Нигерия.

В Близкия изток държавите, които попадат в обсега на действията, са Ирак, Йордания, Ливан, Сирия, както и Афганистан в Централна Азия.

Външните министри на двете държави се съгласиха единодушно, че България и Словакия има повече от близки позиции по отношение на общия бюджет, разширяването, визията за бъдещето на ЕС.

И Захариева и Лайчак изразиха разочарованието си от липсата на решение на Европейския съвет за начало на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Албания.

Според тях това ще донесе единствено нестабилност в региона. Екатерина Захариева изрази притесненията си за това, че по този начин ще се забавят всички планирани реформи и това ще се отрази не само на тези държави, но и на околните, както и на целия ЕС.

Мирослав Лайчак определи случващото се като стратегическа грешка, която според него трябва да бъде поправена.

Словакия ни подкрепя за Шенген

Министърът на външните работи на Словакия заяви подкрепата си по отношение на усилията България да се присъедини към Еврозоната, Шенген, както и да стане член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Лайчак каза, че страната ни има пълната подкрепа на Братислава, за да бъде прекратен Механизмът за сътрудничество и проверка.

По неговите думи България е изпълнила всички изисквания и няма нужда механизмът да продължава да работи.

Екатерина Захариева и Мирослав Лайчак се договориха добрата база в двустранните отношения да бъде използвана за допълнително разширяване на сътрудничеството, включително в сферите на автомобилостроенето, новите технологии и образованието.

Обсъдена беше възможността да се организира бизнес среща между индустриалните камари на двете държави, на която да се предложат нови варианти за сътрудничество.

Данните сочат, за 2018 година двустранният стокообмен възлиза на 725 милиона евро. За първите шест месеца на тази година той е отбелязал ръст с повече от 25 на сто в сравнение със същия период на миналата година като е достигнал 422 млн. евро.