Краят на лятото и началото на есента е времето, в което започва плавният преход към понижаващите се температури и настъпването на истинската зима.

Мнозина я свързват освен със студа и с различни заболявания, които в общия случай не са тежки, но могат да ви причинят сериозен дискомфорт.

Подбрахме нашите четири изпитани съвета как да подготвите тялото си не само за студа, но и за ширещите се вирусни заболявания, които могат да ви оставят в леглото в продължение на дни и да отнемат значително количество от енергията и тонуса ви.

1. Бъдете активни

Без значение какво ще изберете, различните видове спортове оказват повече от благотворно влияние на здравето ви и в същото време на способността на тялото да се бори със заболяванията.

Може да изберете произволни занимания в зала, да плувате или ходите на фитнес. Какво точно ще правите няма значение, стига, да ви е приятно, за да не губите мотивацията си.

Зимните спортове са идеално решение за тези от вас, които искат наистина интензивно движение, комбинирано с забавния аспект на това цял ден да се спускаш по снежните хълмове.

2. Хранете се балансирано и с качествена храна

Не само, че времето е студено, но и денят става значително по-къс. Така важните слънчеви лъчи може изобщо да не достигнат до вас.

Много хора се оплакват, че в студеното и мрачно време изпитват сериозни колебания и промени в настроението си.

Може да си помогнете като се храните с питателни храни и се опитате да вкарате максимален брой различни хранителни групи.

Дори и да не са сезонни храни, през цялата зима лесно ще намерите пресни салати и зеленчуци.

Но ако искате да ядете наистина пресни храни, ще ви посъветваме да разнообразите с всички видове кореноплодни и грудкови зеленчуци, които са типични именно за това време на годината.

3. Закалете се

Спортът сам по себе си ще подпомогне общия ви тонус и добра форма. Но ако искате да се закалите може да научите повече за различните начини за постигането му.

Като най-лесен вариант можем да посочим посещаването на открит минерален басейн през зимата. Разликата в температурите ще приучат тялото ви на издръжливост, която ще ви се отблагодари с по-малко боледувания.

4. Ако има грипна епидемия се пазете

Обявяването на грипна епидемия означава, че разпространението на заразата е излязло извън контрол.

Това е възможно най-неподходящото време да отидете на кино или да се разходите в мола.

Спазвайте препоръките и ако самите вие не се почувствате добре ви гарантираме, че ще се възстановите по-бързо ако лежите у дома, вместо се разходите по магазините.