Когато се замислите за вашите първи дни в училище, това събужда различни спомени: нова раница, нови обувки, старата учителка с парфюм с дъх на рози.

Макар и да изглежда като нещо далечно в момента, съвсем неусетно ще дойде моментът, в който вие и вашето дете ще се изправите пред предизвикателството на новата учебна година.

Независимо дали ще започне училище, ще го запишете в детската градина или яслата, новата учебна година ще бъде посрещната с голямо нетърпение.

Това преживяване може да бъде доста стресиращо, както и вълнуващо и за двама ви. Ето няколко неща, които могат да ви помогнат по-лесно да преминете през този процес.

1. Обръщайте внимание на личните фактори

Всички деца имат своята уникална личност. Как ще се впишат в новата учебна програма наесен зависи от множество различни фактори в характера на всяко дете.

Някои деца са по-общителни и разкрепостени, други са скромни и срамежливи. Едни се приспособяват по-бързо, докато на други им трябва повече време, за да се адаптират към обстановката.

Дори и детето ви да изглежда добре адаптирано, независимо и пълно с желание за новите преживявания в училище, не се изненадвайте, ако изведнъж то отново се върне към някои свои стари навици като това да си смуче пръста или да се хваща за крака ви, винаги когато се появи новата му учителка.

Тогава бъдете готови да отделите на детето си малко повече време и да го убедите, че то ще се чувства добре в новата обстановка.

2. Пътуването до училище

Напускането на сигурността на дома може да бъде доста травматично преживяване за вашето дете, но също така може да бъде и много стимулиращо. Ако детето ви ще ходи пеша на училище, упражнявайте маршрута заедно и набелязвайте познати бележки по пътя.

Разчетете времето за ходене така, че да не бъде бързо и припряно. Поговорете за средствата за безопасност и за важните хора, които участват в движението. Можете да кажете например: „Изчакай светофара когато пресичаш или дръж татко или батко за ръка, когато преминаваш.“

Ако детето ви пътува с кола, микробус или автобус, подгответе няколко правила за безопасност, като: „Изчакай автобусът да спре напълно.“ Подредете два стола един до друг с пътека по средата, за да наподобяват автобусни седалки или ги поставете един зад друг, подобно на седалките в колата.

Разиграйте ситуациите с поставяне на предпазния колан и съобразяване с инструкциите на водача. Изминете маршрута до училище с кола, след което можете да съставите карта, която да ви покаже колко още остава до училище следващият път, когато детето ви стане прекалено нетърпеливо.

3. Какво да носите в училище

Проверете училищните изисквания, преди да се втурнете да пазарувате. Програмите в училищата се различават по това какви основни помагала и пособия може детето ви да носи в час и учителите може да имат специфични изисквания и правила относно това дали детето ви може да взема със себе си в час определени предмети, като любимата си играчка лодка например.

Когато карате детето си само да избере училищните пособия, това му помага по-добре да осъзнае самия процес от ходене на училище. Някои любими и познати предмети през първия ден в класната стая могат да помогнат на детето ви да се чувства по-комфортно и спокойно.

Ето и някои важни неща, които да имате предвид: раница, кутия за обяд, нечуплив термос, моливник с моливи, хартия и пр. Можете да складирате тези неща още от по-рано в стаята на детето си, за да може то да свикне с тях и да ги приема като нещо нормално.