Повечето от нас цял живот търсят рецептата за щастието. Съществува ли то? Какво ни е нужно, за да бъдем щастливи? Ето какво пише Ерик Баркър в своята книга „Да лаеш по грешното дърво“:

1. Бъдете отворени към повече предложения

Щастливите хора обръщат повече внимание на това, което се случва около тях, отколкото нещастните. Ето защо трябва да бъдете открити, да се срещате и да общувате с различни типове хора, като научавате различни нови неща от тях.

Вайсман смята, че щастливите са по-открити към нови възможности (и инсайти), които изникват спонтанно, докато нещастните хора са по-скоро прилепени към рутината, фиксирани върху конкретиката.

2. Комуникирайте с много хора

При анализирането на поведенческите типове при социални празненства, например, нещастните хора имат склонността да разговарят с тип хора, подобни на тях. Това е често срещан феномен.

От друга страна, щастливите хора са по-любопитни и открити към това да разберат какво може да се получи при случайни запознанства. Например, Вайсман твърди, че щастливите хора имат до три пъти по-голям екстровертен език на тялото в социални ситуации отколкото нещастните хора.

Те също така се усмихват и два пъти повече като така привличат другите хора. Те не кръстосват ръце и крака и установяват директен контакт с другите хора, като така увеличават вероятността за спонтанни запознанства.

3. Разчупвайте рутината

Вайсман вярва, че друг тип поведение играе още по-голяма роля за успеха. Той открива, че щастливите хора изграждат и поддържат около себе си това, което той нарича мрежа на късмета.

Ето какво казва: „Щастливите хора са по-ефективни в изграждането на сигурни и дълготрайни отношения с хората, които срещат. Те лесно могат да бъдат разпознати и почти всички ги харесват. Те лесно печелят доверие и изграждат близки отношения с останалите. В резултат на това те често контактуват с много по-голям брой приятели и колеги от нещастните хора. След време тази мрежа от приятели им предоставя различни положителни възможности.”

4. Бъдете спокойни и уверени за нещата от живота

Основната идея на Вайсман е, че вие сами можете да създадете вашия късмет. “Осъзнах, че да бъдеш на правилното място в правилното време зависи единствено от това да бъдеш с подходящата ментална нагласа.”

Хората с късмет имат повече шансове при случайни срещи и преживявания с непознати, защото комуникират с голям брой хора. В това има смисъл: случайните срещи са игра на цифри – колкото повече хора и перспективи срещнете, толкова по-голяма е вероятността да реализирате положителни внушения и възможности.

И... След като идентифицира група от хора, които се определят като нещастни и без късмет, той споделя основните принципи на поведението на късмета, включително и специфични техники.

Както Вайсман го описва: „Например, те са учени как да бъдат по-открити към възможностите около тях, как да разчупват рутината и как да се справят с лошия късмет като си представят, че нещата може да бъдат и по-лоши.”

Той включва и различни упражнения за повишаване на възможностите за късмет като изграждането и поддържането на мрежа от късмет, човек да бъде отворен към нови преживявания и да развива по-умерено и спокойно отношение към живота.

След провеждането на конкретни упражнения в продължение на един месец, участниците съобщават: „Резултатите бяха драматични: 80% от тях са по-щастливи и по-доволни от своя живот и респективно по-големи късметлии”.