Очакваме различни неща от виното през лятото, когато храната е по-лека, обикновено приготвена на скара и сервирана на открито. Подобен тип ястия изискват бутилка, която е изстудена или най-малкото охладена, за да могат да се понасят по-леко горещините.

Подходящите за лятото вина са с по-ниско алкохолно съдържание и по правило те са бели вина или розета. Дори и да обичате предимно червеното вино, запазете го за студените есенни и пролетни дни, както и за тихите зимни вечери край камината.

Какво да изберете – совиньон блан, шардоне, мускатово вино, или розе по някои от тези сортове? Дали виното да бъде с плодови аромати, с дъх на ягоди, цитруси или свежа пролетна трева?

Ето и списъка с 15-те най-добри вина за лятото според Андре Компеер, отговорник за алкохола и вината в реномиран ресторант в Ню Йорк. Той препоръчва на любителите на виното най-добрите брандове по целия свят.

1. Riesling, САЩ

Това е продукт на един от най-уважаваните производители на вино в Съединените американски шати. Леко, чисто и с леки флорални нотки, то е прекрасен избор за лека лятна вечеря.

2. Trimbach, Франция

Това бе едно от първите вина, които опитах от провинция Елзас, споделя Компеер и добавя, че му допада неговата особена свежест.

3. Mudd Vineyard Sauvignon Blanc 2014

Прекрасен акомпанимент за леки летни салати. Виното е изключително пивко, с тънък цитрусов оттенък и приятен послевкус.

4. St. Andelain Sauvignon Blanc 2010

Реплика към известния винар Didier Dagueneau и неговият шедьовър Pouilly Fume Pur Sang.

5. Ascot Chardonnay 2012

Това е елегантно шардоне от Кънектикът, със силен привкус на ядки и флорални мотиви. Изключително популярно и харесвано от гостите на ресторанта, в който работи Андре Компеер.

6. Chablis 2013

Идеално си партнира със стриди, раци или други морски деликатеси.

7. Malvasia Bianca 2011

Това е буквално течна плодова салата от екзотични плодове и пъпеш. При все това е свежо и достатъчно сухо, за да накара устата ви да се изпълни със слюнка.

8. Isa 2011, Côtes de Thongue

Изключително свежо сладко вино, което придобива популярност напоследък.

9. Vermentino 2013, Colline Lucchesi

Това е една изключителна комбинация от аромати на бели цветя, сочна круша, праскова и грейпфрут включително и акцентите на средиземноморски билки като мента и градински чай.

10. Cape Bleue Vin de Pays de la Méditerranée Rosé 2013

Това е смесица от различни вина, изработено от майстор винар от долината на Рона. То носи лек аромат на праскова, розови венчелистчета и пипер, като вкусът му става по-осезаем, когато се консумира с червени плодове и черни маслини.

11. Un-Oaked Chardonnay 2012

Леко авангардно вино. Свежо и леко, пивко и подходящо за летните вечери.

12. Chardonnay 2013

Фамилна селекция с перфектен баланс на CrossBarn cuvee.

13. San Andreas Fault Pinot Noir 2011

Силно, „мъжко“ вино с привкус на pinot noir от тъмни череши и плътен вкус.

14. La Clape Languedoc-Roussillon 2010

Изключително авторска смесица от Carignan, Grenache, Mourvèdre и Syrah със средиземноморски аромат и лек вкус на ягоди и копринено лека танинова жилка.

15. Badia a Passignano Riserva, Chianti Classico 2008

Класическо Chianti с аромат на черни плодове и ликьор, кадифени танинови жилки и тонизиращ ефект върху небцето.