Рим, столицата на Италия, има дълга и бляскава история. В града има изключително много неща, които можете да видите и места, които да посетите. Независимо от сезона, ако планирате да отидете в този изумяващ град, ето някои предложения, които не трябва да пропускате.

1. Сикстинската капела

Тази невероятна капела, осветена през 1483, се намира във Ватикана. Тя не е само мястото, където се събират кардиналските конклави. В нея се помещават и един от най-големите шедьоври на изкуството, като изрисувания от Микеланджело таван.

2. Колизеума

Построен между 70 и 80 г. сл. Хр. Колизеумът е сред най-известните исторически атракции не само в Рим, но и в цяла Италия. Той символизира величието на древен Рим и е бил арена за безброй гладиаторски боеве и кръвопролития по време на Римската империя. Той привлича стотици туристи от цял свят.

3. Фонтан ди Треви

Проектиран от Никола Салви и построен през 1762 г., фонтанът ди Треви е сред световноизвестните атракции в града. Туристите пристигат, за да се насладят на неговата уникална архитектура и да хвърлят дребни монети в него, за да се сбъднат желанията им.

4. Пазарът на Кампо деи Фиори

Твърди се, че това е най-старият пазар в града. На него можете да намерите както прекрасни продукти с изключително високо качество и вкус, така и стотици търговци на сувенири, готови изделия и бижута. Можете да усетите уникалната атмосфера на древния пазар, който и сега привлича тълпи купувачи и продавачи.

5. Базиликата Сан Клементе

Тази уникална сграда на пластове представя три исторически епохи. Настоящата базилика е построена около 1100 година, под нея има базилика от 4-ти век, а в основата има римски дом, датиран около 64 сл. Хр.

6. Базиликата Свети Петър

В тази световно известна базилика във Ватикана се смята, че е гробът на свети Петър. Според историци, по времето на Константин Велики, на същото място е имало църква. Базиликата сега е един от най-ярките примери на ренесансовата архитектура.

7. Пантеона

Построен през 126 г. сл. Хр. римският Пантеон има най-големия в света бетонен купол без подпори. Изключителен по своя характер архитектурен феномен, той е поръчан от Марк Агрипа.

Първоначално построен като храм, след това той е превърнат в църква. Днес той е една от най-добре запазените сгради от римско време.

8. Галерия Боргезе

Тази галерия приютява голяма част от колекцията на Борджиите, съставена от оригинални произведения на изкуството и е забележителност, която си струва да се види. В нея се помещават шедьоври на изобразителното изкуство, рисувани от Тициан, Рубенс и Рафаело.

9. Испанските стълби

Гигантското стълбище, познато още като Испанските стълби, е сред една от ключовите забележителности в Рим. На върха се намира красива църква и вила Медичи. Интересен факт е, че консумирането на закуски е забранено на стълбите.

10. Виа дей Кондоти

Това е световноизвестна улица, пълна с магазини, бутици, кафенета, салони и пр. Можете да се насладите на фирмени магазини на световноизвестни марки като Шанел, Булгари, Прада, Диор и много други. Множеството заведения предлагат уникална възможност да се насладите на обяд под римското слънце.