Често критикуваме и съдим хората, дори без да го осъзнаваме. Има и хора, които знаят, че постъпват така и им харесва. Независимо каква е причината, ние нямаме право да съдим когото и да е.

Повечето хора не забелязват собствените си грешки и вместо това се опитват да намерят нечии други. Ето няколко важни причини, поради които да спрете да съдите другите.

1. Непълна информация

Преди да съдите някого, се уверете, че имате налице всички факти за него. Може би не сте наясно с цялата история, не знаете за неговите проблеми и тревоги. Вместо да го съдите, опитайте да разберете поведението на отсрещния и да му помогнете. В противен случай го оставете намира.

2. Всички ние сме различни

Ако не ви харесва да правите нещо, това не означава, че и другите хора не трябва да го правят. Например, ако не одобрявате татуировките, не трябва да казвате на другите, че техните татуировки изглеждат ужасно или че татуирането е кич.

Това, че някой не може да се дипломира, не означава че той не иска да учи – просто не може да плати за образованието си. Всички сме различни и имаме различни проблеми.

3. Никой не е перфектен

Перекционистите имат склонността да съдят всеки, когото срещнат. Те не признават собствените си грешки, но обичат да посочват недостатъците на другите. Изключително важно е да разберете, че никой не е перфектен и всички грешим постоянно.

4. Отнасяйте се с другите така, както бихте искали да се отнасят с вас

Преди да съдите някого, се поставете на негово място. Спомняте ли си известната поговорка „Каквото почукало, такова се обадило”? Вашите думи и действия могат да съсипят всяка връзка за минути, но вие никога няма да си възвърнете нечие доверието обратно и да създадете силна връзка.

5. Толерантност

Толерантността е излючително важна в съвременния свят. Тя ви помага да разберете хората по-добре и да ги съдите по-малко. Ако не можете да разберете някого, не отделяйте много време и внимание да го правите. Вместо това се фокусирайте върху собствените си проблеми.

6. Външният вид често е лъжлив

Не съдете хората по техния външен вид и никога не си правете шеги с него. Може би те не могат да си купуват скъпи неща и да водят луксозен начин на живот, но са способни да вършат много добри дела, за които другите хора дори и не се замислят.

Богатите често съдят бедните, но те не знаят тяхната история, а също и че бедните могат да помагат на другите без да очакват нещо в замяна.

7. Уважение

Ако искате да развиете личността си и да станете по-мъдър, трябва да се научите да уважавате другите, включително и враговете си. Ние съдим враговете си и се опитваме да направим живота им нещастен, но често съсипваме своя собствен.

8. Визирате себе си

Когато съдите другите хора, вие всъщност не очертавате тяхната същност, а вашата собствена. Искате ли хората да ви считат за човек, който съди всеки? Попитайте семейството и приятелите си какво те мислят за вас и ако кажат, че често съдите хората, спрете да го правите.