Когато стане дума за фотограф, трябва да се подготвите предварително, за да можете наистина да имате уникални и живи снимки, а не просто пропуснати възможности и лоша светлина.

Ето няколко полезни неща, които трябва да попитате човека, който ще увековечава най-щастливия ден в живота ви.

1. "Имате ли портфолио"

Професионалните фотографи винаги публикуват снимките на сайтовете си. Ако ще наемете фотограф, който няма собствен сайт, все пак поискайте да видите различни фотоси.

Ако харесате нещо, добре е да се свържете с него и да видите истинските снимки. Професионалните фотографи знаят как да намеря подход към клиентите и да ги накарат да се отпуснат.

2. "Имате ли опит"

Уменията на добрата фотография се изграждат с годините. Ако изберете професионалист с опит, това почти винаги ще означава по-добри резултати. Разбира се, това може да ви струва повече.

3. "Какъв е Вашият стил"

Също както продуктовата или пейзажната фотография, така и тази на сватбени тържества има своя стил и техники. Някои фотографи предпочитат документалната фотография, докато други са по-скоро привърженици на модната такава.

4. "В какви точно сватби специализирате"

Фотограф, който има опит предимно с църковни сватби, може да не е толкова добър при такава на открито. Такъв, който снима предимно вечерни сватби, може да се затрудни с дневна.

5. "Имате ли още много заявки"

Ако фотографът ви има още много ангажименти същата седмица, той може да е уморен и да не е във форма. Преумореният фотограф може по-лесно да изгуби фокус и концентрация от такъв, който работи на по-лек режим. Много двойки пропускат тази важна подробност и се чудят защо снимките им не се получават.

6. "Колко време Ви отнема финализирането на снимките"

На много фотографи им отнема до месец, за да направят завършения сватбен албум. Ако не искате да чакате, трябва да попитате всеки фотограф при интервюто за колко време може да изготви окончателния албум.

Но не се доверявайте на фотографи, които дават само няколко дни като срок за изпълнение – по-бързо невинаги означава и по-качествено.

7. "Разполагате ли с нужното оборудване"

Сватбените фотографи трябва да разполагат и с професионалното за този тип фотография оборудване, което включва специален апарат, специални обективи, светкавици и пр.

С това оборудване те трябва да могат да се справят с всяка ситуация. Разбира се, трябва да имат и резервен вариант в случай на повреда.

8. "Какви допълнителни продукти предлагате"

Сватбените фотографи предлагат не само красиви албуми. При тях можете да намерите също чаши със снимка, разнообразие от портрети, тениски, банери, картички и много други подобни сувенири. Ако желаете подобни неща, уверете се предварително, че наетият от вас фотограф ще може да ви ги осигури.

9. "Клиентите Ви получават ли договор"

Сватбените фотографи предлагат важна услуга, която не може да бъде опропастена от ниско качество. Ако фотографът ви се разболее и не може да присъства на мероприятието, трябва да знаете на какви компенсации имате право.

Също така колко диска ще получите? Как ще ги получите? С две думи – трябва да знаете какво ще получите срещу парите си.

10. "Имате ли застраховка"

Сватбените фотографи биват съдени доста често. Клиентите им могат да повдигнат дело за нанесена щета, ниско качество на предоставените услуги и пр. Ако фотографът ви няма застраховка, дори да спечелите делото, то няма да ви осигури голямо обезщетение.