Жадувате ли да се отдадете на красотата на природата и да се пренесете на място, което ще ви разкрие наистина красотата на необятността? Едни от творенията на природата, които вдъхват най-много възхита, са водопадите. Ето и едно предложение за десетте най-красиви водопада в света.

1. Годадос (Goðafoss)

Водопадът в Исландия е гледка, която наистина ще ви накара да затаите дъх. Мъглата и пръските от водата ще ви накарат да поемете дълбоко въздух, защото ще замрете пред величието на разкрилия се пред вас пейзаж. Веднъж щом го зърнете, ще разберете защо е наречен Водопадът на боговете.

2. Скогафос (Skógafoss)

Един от най-големите водопади в Исландия е сякаш родното място на дъгата. Благодарение на пръските от водата, човек може да види единична или двойна дъга почти всеки слънчев ден. От двете страни водопадът е обграден от зелени хълмове – просто възхитителна гледка!

3. Водопадът Лангфос

Норвежкият водопад Лангфос е начупен и буен – той се спуска почти от върха на планината и обвива пътят наблизо във водна мъгла. Най-доброто време за посещение на този уникален водопад са месеците май, юни и септември: има значително по-малко хора и таксата е по-ниска.

4. Ниагарския водопад

На границата между САЩ и Канада, Ниагарските водопади са едни от най-красивите на света. Нищо не може да се сравнява със звука от падащата вода в близост до тях. Гледката е запомняща се за цял живот.

5. Национален парк Крка (Krka) Хърватия

Там се намира един от най-прелестните водопади на света. Безброй малки бързеи се спускат в басейни от синьо-зеленикава вода. Паркът е една от най-красивите природни забележителности в Хърватия.

6. Водопадът Вин Хи (Vinh Hy), Виетнам

Гледката на този крайбрежен водопад е достатъчна да ви накара да се чудите как е възможно да съществува подобна красота. Те просто докосват душата и сърцето с прелестта си.

7. Водопадите Taughannock, Ню Йорк

Тези водопади са още една божествена гледка, пример за изумителен пейзаж. Падащи от плосък скален праг, те са особено красиви през есента. Червените и златисти оттенъци от листата на околните дървета създават перфектната рамка, в която да заснемете падащата с трясък вода.

8. Водопадът Хавасу, Аризона, Големият Каньон

Това е още едно от местата, които трябва да посетите. Червената глина на скалите контрастира уникално със синята вода на водопада и езерото, в което той се разбива.

Не се учудвайте, ако изпитате спонтанно желание да скочите във водите под вас. Това е любима на фотографите и фотолюбителите сцена, така че не забравяйте да си вземете апарата.

9. Национален парк Банф, Канада

Ако не си падате толкова по традиционните водопади, то замръзналите такива може би ще ви впечатлят повече. Канадският национален парк Банф пази някои от най-изумителните замръзнали водопади на света (разбира се, през зимата).

Освен гледането на водопади има още много неща, които можете да правите в парка: каране на ски, къмпинг и дори скитане из дивата природа.

10. Кол дю Мон-Сени, Франция

Този водопад във Франция също е възхитителен през зимата. Замръзналите чирепи изглеждат така, сякаш са готови да пронижат всеки дръзнал да се изкачи по тях планинар или алпинист.

Катеренето по замръзнали водопади определено не е за хора със слаби сърца. Разбира се, прекрасна идея е да посетите водопада и през лятото.