Във вторник Европейският парламент се събра в Страсбург за първото си заседание след европейските избори, проведени на 26 май тази година.

Досегашният основен фаворит за поста председател на Европейската комисия Манфред Вебер обяви, че оттегля кандидатурата си и ще остане като председател на парламентарната група на ЕНП.

Впоследствие стана ясно, че лидерите на ЕС, които проведоха преговори в Брюксел, номинираха германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за следващия председател на ЕК, което беше резултат от близо 48 часа напрегнати преговори, завършвайки с един определено изненадващ избор за най-висшестоящия пост в ЕС, имайки предвид че името на Дер Лайен не беше спрягано досега.

Маратонната среща в Брюксел, която започна с нощно заседание от неделя вечерта до понеделник, произведе решения и за останалите важни постове в структурите на ЕС – белгийският министър-председател Шарл Мишел е номиниран за председател на Европейския съвет, управителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард е предложена за наследник на Марио Драги като председател на Европейската централна банка, а испанският външен министър Жозеп Борел трябва да поеме поста на Върховен представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност.

Ако тези номинации се осъществят, което към момента изглежда много вероятно, те ще поставят прецедент – за първи път в историята на Европейския съюз жени ще заемат постовете председател на Европейската комисия и на Европейската централна банка.

Любопитен момент беше и решението на Ангела Меркел да се въздържи от глас при номинацията на Урсула фон дер Лайен, която е единственият политик, който е бил министър и в четирите кабинета на германския канцлер от идването ѝ на власт през 2005 година.

Предполага се, че решението на Меркел за въздържание от глас е резултат от коалиционния ѝ партньор ГСДП, чиито представители в Европейския парламент гласуваха против номинацията на Дер Лайен.

Тепърва предстои да бъдат гласувани и приети номинациите, но за момента се очаква оспорвана битка, имайки предвид желанието на Франция и най-вече на президента Емануел Макрон да постави французин начело на Европейската комисия.