Всички сме чували изтърканите и лишени от много смисъл натяквания как трябва да си сменим крушките и да събираме разделно боклука, за да спасим планетата.

Много потребители смятат, че ако започнат да практикуват различни екологични дейности, това е вид саможертва от тяхна страна, които понякога само донасят повече разходи и неудобство, но такава е печалната истина.

Това, което много хора не осъзнават е, че екологичният начин на живот не е точно за това да помогнем да спасим планетата, а да подобрим качеството си на живот като направим околната ни среда и обстановка по-сигурна и по-здравословна. И един от най-лесните начини да започнем да правим това е у дома. В тази връзка ето и няколко предложения, върху които можете да помислите.

1. Сложете педали на мивката

Mного хора възприемат достъпа до чиста питейна вода като някаква даденост и не осъзнават, че запазването на водните запаси на човечеството се превръща в ключов проблем, тъй като достъпът до питейна вода става все по-труден, дори в много части на Съединените американски щати.

Един изненадващо лесен и добър начин да намалите употребата на вода и същевременно да направите живота си по-удобен и комфортен е като сложите педали на мивката, за да контролирате така водната струя с крака.

Това не само ще ви спести пари като намали сметката ви за вода, но ще ви помогне и с решаването на неприятни проблеми, когато си миете зъбите или ръцете ви са покрити със сапун, с които не можете да отвиете или завиете кранчето.

Има редица удобни решения, от които можете да се възползвате и дори да не предпочитате крачните педали, можете да намерите други ефективни начини.

2. Подобрете качеството на въздуха в дома си

Tака и така не е нужно да си напомняме постоянно да дишаме (дори и повечето от нас да имаме нужда от дълбоко вдишване и издишване от време на време), лесно можем да пренебрегнем или пропуснем важността на качеството на въздуха в дома.

А това е доста неприятно, защото качеството на въздуха в затворените помещения има огромно въздействие върху нашето здраве и благоденствие. Само си помислете колко време всеки от нас прекарва на закрито всеки ден (повечето от нас по около 18-20 часа).

При някои хора това може да доведе до здравословни проблеми като астма. Най-доброто решение е да елиминирате различните токсини и замърсители във въздуха.

3. Боя

Преди всичко избягвайте да използвате боя с летливи органични съединения. Това включва огромен набор от зловредни химикали като формалдехид, бензен и ацетон, които се изпаряват във въздуха и така причиняват дразнене по кожата или лигавицата на носа като могат да доведат до краткосрочни или дългосрочни здравословни проблеми.

Обикновената боя е пълна с летливи органични съединения, което можете да познаете по традиционния мирис на нова боя. За щастие вече има бои без подобни вещества, които са достъпни в повечето магазини.

4. Мебелите

Мебелировката е още един скрит източник на замърсители на въздуха в дома - това са ПДЧ плоскостите, от които са направени много от мебелите ни. Това представлява плоскост от натрошени дървени частици, слепени плътно с лепило.

Те изграждат повечето по-евтини мебели и се използват изключително много в направата на домашно и офис обзавеждане, а също така и като подови настилки.

Проблемът е, че при направата на ПДЧ се използва формалдехид, който е силно канцерогенен и се изпарява във въздуха. Това може да доведе до рак на носната кухина или левкемия.

Когато пазарувате мебели или обзавеждане за дома и офиса си, уверете се, че те са произведени от плоскости без наличието на формалдехид или други токсични вещества.

Също така интересувайте се и търсете продукти на компании, които не използват токсични вещества в своето производство, независимо дали става дума за самите мебели, облицовка, тапицерия или боя. Има голямо разнообразие и възможности да намерите нескъпи мебели, които няма да отровят въздуха в дома ви.

Най-екологичните мебели са тези, които вече съществуват – има хора, изключително привърженици на ретро мебелите. Не само че е далеч по-екологично да запазите мебелите, които вече имате, но също така повечето от тях са направени от солидно дърво и като качество на материала и изработката са далеч по-добри от масово произвежданите в днешно време мебели.

Сега има толкова много възможности да разглеждате и търсите стари мебели, които да префасонирате по свой вкус. Така можете да направите нещо наистина изящно, полезно и красиво.

5. Подът

Направете пода си екологичен и безопасен за всички с природни алтернативи – ако търсите екологична алтернатива за подова настилка, тогава дървото и коркът са вашите най-добри варианти. Те са лесни за почистване, не събират прах и акари, не изпускат газове и изпарения и определено са по-добри от който и да е килим.

Малките власинки и нишки превръщат килима в депо за прах, акари, микроби и токсини, които се натрупват с течение на годините и става изключително трудно да бъдат изчистени.

Също така повечето килими да направени от нездравословни съставки и са третирани с опасни химикали, които ги превръщат в едно от местата, по които не бихте желали децата ви да лазят.

Дървен под – най-добрата опция за дървен под е да използвате вече съществуващите в дома дървени покрития. Те може да са покрити със стари килими или черги, но можете лесно да ги съживите, като не забравяте да използвате само продукти без токсични химикали в тях.

За съжаление, обаче, не всеки има такава възможност. Ако планирате да слагате нов дървен под, замислете се да използвате такъв, произведен от рециклирана дървесина или от бързо възстановими дървесни видове като бамбук например.

Бамбукът особено е изключително добър избор, но не забравяйте отново да проверите съдържанието на лепилата, с които е произведена настилката, защото пазарът гъмжи от подобни евтини (и опасни) продукти.

Корк – ако търсите нещо, което да е удобно и да поглъща шума, то това е коркът. Той е изключително екологичен, защото се добива от кората на корковия дъб, без това да носи каквато и да е вреда на дървото. Възстановява се след 6-9 години напълно. Той е мек, издръжлив, не предизвиква алергии и също така предлага много добра изолация.