Ерата на Водолея несъмнено е ерата на информационните технологии. Това е най-видно именно в книжарниците. Стотици книги и списания твърдят, че са открили метода как по най-добрия начин да предотвратите заболявания, да се излекувате, да бъдете богати, да срещнете любовта, да отгледате децата си, да проектирате вашия дом, да украсите и обзаведете офиса и т.н. и т.н.

Ерата на информацията не трябва да бъде бъркана с ерата на знанието. Подобно на динамита – дори и малко количество може да се окаже опасно. Може би по-добро описание би било да я наречем ерата на маркетинга, където всеки ден на вниманието ни се предлага някоя нова техника или продукт. Нищо не може да опише тази тенденция по-добре от настоящата фън шуй треска.

Как започна всичко

Преди години се появи малка статия, която описваше процеса на разместване и подреждане на мебелите по начин, който ще допринесе за здравето ни. С течение на времето, все повече хора започнаха да се интересуват от тази концепция за определена подредба с оглед на хармонията на енергиите. Нещо повече - дори има специализирани консултанти по фън шуй, които са наемани при обзавеждане на жилището.

"Концепциите, които разпознах и усвоих бяха тези, които бях чувала стотици пъти от майка ми. Тя беше наполовина американка и прилагаше много „домашна мъдрост” в дома ни. Забавното във фън шуй за мен бе да открия, че мъдростите на майка ми само по себе си бяха толкова близки до една култура, отдалечена на хиляди километри", разказва Ола Мара Кук, бизнес консултант и професионален интериорен дизайнер.

Практиките на фън шуй са сравнително нови и непознати на Запад. В САЩ се практикува и използва не повече от 15 години, а в Европа малко повече. За разлика от хилядите хора в Азия, които са живели векове наред с него.

Какви са принципите на Фън шуй

Това древно изкуство за подреждане се заражда като метод за изграждане и организиране на гробища. За една култура, изповядваща преклонение пред предците, е необходимо мястото на последния им покой да бъде организирано перфектно. В противен случай, това би означавало да предизвикаш лош късмет за децата и семейството си.

Повечето култури имат някакво подобие на фън шуй или Чи. Чи е силата на живота или дъхът на всичко живо. Този първи дъх определя времето на раждането ти.

По принцип, местните хора знаели как да намират вода, да следват и разпознават признаците на времето, да засаждат и прибират реколтата и да строят жилища. Някои от най-простите идеи са свързани с правилната употреба на енергията на земята, която осигурява движението на Чи и баланса.

Балансът е свързан с хармонията между петте елемента: огън, земя, метал, вода, дърво. Всеки от нас се ражда с доминацията на някой от елементите. Актовете на балансиране се намесват тогава, когато създадем обстановка, която включва прекалено много от един или два елемента и недостатъчно от останалите.

Това е особено важно тогава, когато преобладаващите елементи са несъвместими с елемента, под знака на който сме се родили. Действия за корекция на това положение могат да се предприемат след като е направена оценка на личността.

Хората обикновено се нуждаят от фън шуй, защото инстинктивно разбират, че нещо около тях не е наред и трябва да се промени. С фън Шуй можем да постигнем баланс у себе си и в дома си: твърде многото огън се нуждае от вода, металът се нуждае от земята. Всичко е въпрос на хармония.