Много хора не смятат Москва за романтичен град. Само че тя е центърът на стотици шпионски романси от епохата на Студената война. Това е град, който излъчва страх, интрига, мистерия и красота. Ето няколко места, които можете да посетите в Москва.

1. Частна обиколка

Москва е голям град с древна история. Разходка с добре информиран гид е идеален начин да навлезете в част от дълбините на града. Подобно удоволствие ще ви струва около 150 долара.

2. Опитайте атмосферата на комунистическа Русия

Със сигурност сте виждали снимки на Москва от епохата на комунизма – солидна, дори леко груба Източноевропейска архитектура, странната красота на орнаментираните статуи, голите, студени дървета и величието във всяко здание.

Така можете да се пренесете в епохата на комунизма от 50-те години в СССР, все едно току-що сте навлезли в шпионски трилър.

3. Паркът „Горки”

За да видите този исторически парк, просто трябва да хванете метрото до спирката на парка. Не забравяйте да вземете и фотоапарата си: има много неща, които да увековечите.

4. Мавзолеят на Ленин

Гробницата на Ленин на Червения площад съхранява балсамираното тяло на основателя на СССР, Владимир Илич. Неговото тяло е изложено на показ от 1924 – годината на неговата кончина.

Дори и да не се интересувате особено от комунизма и неговата история, то посещението в мавзолея ще ви разкрие немалка част от атмосферата на града и страната.

5. Болшой театър

Прекарването на една вечер в романтичните зали на Болшой театър може да е изключително преживяване. Сградата му е на повече от 200 години. Така ще можете да се почувствате точно както и руските аристократи преди толкова много години.

6. Пазарът в Измайлово

Ако искате да откриете оригинални руски сувенири, които не са скъпи и са произведени в Русия, Измайлово е мястото, където трябва да отидете. Това е най-големият московски пазар за дървени сувенири с невероятно разнообразие от матрьошки в най-различни стилове.

7. Сандуновските бани

Банята е публична сауна. Баните заемат важно място в руската култура: това е мястото, където се събират приятели и другари. Това, разбира се, не са просто обикновени сгради с места за сядане.

Те са подобни на дворци, богато орнаментирани здания, достойни за царе. Сандуновската баня е най-известната. Ако искате да усетите традиционната руска култура, банята е мястото, което трябва да посетите.

8. Пазаруване в руски стил

Ако искате да пазарувате, то ГУМ и ЦУМ са най-подходящите за това места в Москва. Пълни с луксозни марки от цял свят, магазините в тези молове са известни, че продават стоките си на двойни цени в сравнение с това, което струват на други места.

Ако искате да придобиете идея за руската аристократичност преди революцията, посетете тези шопинг центрове, за да се насладите на пищната архитектура и на луксозно обзаведените магазини.

9. Стар сити

Това е центърът на руската космическа програма, който се намира на няколко километра извън Москва. Обиколка из Стар сити ще ви предложи огромни модели в реален размер на различни космически кораби, гравитационни камери и множество научни факти. Подобно удоволствие струва около 200 долара.

10. Катедралата „Свети Василий Блажени”

Катедралата на свети Василий е огромната, цветна сграда с куполи наподобяващи луковици, която се вижда при снимане на кадри от Кремъл. Много хора грешно смятат, че това е самият Кремъл.

Дефакто, Кремъл е малката сграда зад катедралния храм. Тази емблематична дестинация не бива да остане пропусната при вашето посещение.