След лошото време и поредицата от гръмотевични бури в страната и столицата София, вече възникна сериозна авария, която може да остави почти цяла България без Интернет.

Става въпрос за колокационния център „Телепойнт“, в който се хостват едни от най-големите компании в България, както и част от хостинг компаниите у нас.

Юлиан Бориславов, изпълнителен директор на ICN.bg, потвърди в социалната мрежа „Фейсбук“, че в „Телепойнт“ е имало токов удар, причинен от високо напрежение от ЧЕЗ, което е оставило колокационния център на захранване от дизелови генератори с цел да бъдат избегнати по-сериозни щети.

Според него в ICN са получили няколко импулса, с които е било прекъснато частично оборудване, което е довело до нестабилна работа на няколко сървъра със споделен хостинг, което е довело до проблеми в Интернет свързаността на потребителите.

Изпълнителният директор на ICN.bg също така изрази надежда, че токоподаването ще се нормализира и че от ЧЕЗ ще дадат някаква информация какво се е случило и какви мерки ще бъдат предприети.

От енергоразпределителя все още не са съобщили за подобна авария, но според ICN.bg в рамките на 10 секунди е имало срив на две независими трасета в ЧЕЗ, което е довело до срива в „Телепойнт“, макар че последната има няколко нива на сигурност, една от които са дизеловите генератори. Според него има друга причина за аварията, която обаче не се съобщава поради все още неясни причини.