Германският автомобилен концерн е взел решението да изгради своя нов източноевропейски завод в Турция. С такава информация излезе днес германското издание „Handelsblatt“, което се позовава на свои източници.

От месеци насам се знае за намерението на „Фолксваген“ да построи нов завод в някоя държава в Източна Европа. Кандидатите, които се тиражираха в медийното пространство, включват България, Сърбия, Турция, Румъния и Гърция.

В последните няколко месеца се съобщава, че германският концерн се колебае между две страни – България и Турция. Предвидената инвестиция за завода е в размер на приблизително 1.3 милиарда евро, а работните места, които се очаква да бъдат открити, са повече от 5 000.

„Handelsblatt“ допълва, че въпреки предварителното решение на „Фолксваген“, преговорите все още текат и има шанс окончателното решение да бъде променено.

Според германския вестник, предимството на Турция е, че правителството в Анкара е обещало да осигури сериозна сума за покриване на част от инвестицията, която българската страна не може да си позволи.

Смята се, че основната локация, която се обсъжда, е близо до град Измир. Очаква се финалното решение да бъде взето в рамките на идния месец, а решаващ глас ще има Надзорният съвет на германския концерн.

Очевидно сложната политическа ситуация в Турция и външнополитическото напрежение между Анкара и Берлин не е изиграло толкова важна роля за „Фолксваген“.

Дори напротив, „Handelsblatt“ твърди, че германската компания има политическа подкрепа в лицето на министър-председателя на Долна Саксония (германската провинция е вторият най-голям едноличен акционер във „Фолксваген“) и правителството в Берлин за изграждане на завода в Турция.

Според най-новите информации във въпросния завод ще бъдат произвеждани автомобилите от моделите Volkswagen Passat и Skoda Superb, която се разработва на същата платформа. Тези модели са изключително популярни в Турция, като особено „Passat“-ът е първи избор сред държавната администрация в югоизточната ни съседка.

Все още не е ясно кога ще бъде взето решението, но се очаква то да бъде скоро. Последното официално изявление на „Фолксваген“ е от 13 май, когато компанията обяви, че отлага вземането на решение, като ще продължи да преговаря „с останалите потенциални места“.