Днес стана ясно, че КПКОНПИ „не е установила“ нарушения след проверките на сигнали срещу представители на властта, притежаващи апартаменти под пазарните цени.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, както е пълното наименование на антикорупционния орган, счита че законът е спазен и всичко е изрядно около така наречения „Апартаментгейт“, след който стана ясно, че представители на властта и държавните институции са закупили имоти на много под реалната пазарна стойност.

Сред замесените в скандала са Цветан Цветанов (вече бивш шеф на парламентарната група на ГЕРБ), Цецка Цачева (също бивш министър на правосъдието), Николина Ангелкова (министър на туризма), Лозан Панов (председател на Висшия касационен съд), Вежди Рашидов (председател на парламентарната комисия по култура и медии, както и бивш министър в кабинета на Бойко Борисов) и други, по-ниски в държавната йерархия хора.

Най-голям шум се вдигна около бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, за когото стана ясно, че си е купил луксозен апартамент в столичния квартал „Изток“ на цена от под 400 000 лева, докато пазарната справка показва, че реалната му цена би трябвало да надхвърли 1 600 000 лева.

В днешното си изявление КПКОНПИ посочва, че не са открити никакви нарушения около придобиването на имотите. За апартамента на шефа на ВКС Лозан Панов комисията уточнява, че препраща подадения срещу него сигнал към Инспектората на ВСС, тъй като в него Панов е обвинен в нарушаване на изискванията за висок морал на Висшия съдебен съвет.

Проверките по останалите сигнали срещу депутатите Валери Жаблянов, Крум Зарков, Елена Йончева и Валери Симеонов също са прекратени от страна на Антикорупционната комисия.

Все още никой не е коментирал новината, както и решенията на КПКОНПИ. Припомняме, че в следствие на „Апартаментгейт“ Цветан Цветанов подаде оставката си като председател на ПГ на ГЕРБ, а впоследствие, след личен разговор с премиера Бойко Борисов, се оттегли и от партията. Цецка Цачева също подаде оставката си като правосъден министър.