Плащането на големи сметки за вашата сватба може и да създаде хубаво чувство, че показвате на всички какво можете да си позволите. Това чувство обаче може лесно да бъде заменено от отчаяние, когато подредите парченцата и разберете колко малко ви е останало.

Ето някои от нещата, за които пилеем най-много пари, докато организираме сватбата си.

1. Скъпо място за сватбата

мястото за провеждане на вашата сватба може да бъде толкова изискано и скъпо, че само то да изчерпи бюджета ви.

Понякога можете и да се заблудите – много места предлагат привидно ниски цени, но след това надуват сметките със скъпи добавки: порцелан, обслужване, осветление и пр. Уверете се, че няма да платите повече от 20% от планирания бюджет за настаняване.

2. Прекалено евтино място също не е добре

Просто едно пусто място или празен салон също не е добро решение. Проблемът с подобни нискобюджетни места е че вие трябва да осигурите всичко необходимо: мебелировка, осветление, музика и пр.

Понякога се оказва, че така ще платите повече, отколкото за място, което е по-скъпо, но включва всички останали детайли.

3. Скромно забавление

DJ, струнен квартет или дори петима изпълнители могат да създадат прекрасна атмосфера на вашата сватба. Не е нужно да каните известни певци и музиканти, екзотични танцьори и пр., които със сигурност ще ви излязат доста солено. Трябва да държите нещата под контрол.

4. Да поканите всички

Може да ви изглежда добра идея да поканите всички роднини и приятели, но това може да ви струва по 150 долара на човек. Ако все пак не удължавате излишно списъка с гостите си, това ще направи и сметката ви по-къса.

5. Обозрим брой шаферки и шафери

Има сватби, на които младоженката и младоженецът се появяват обградени от малка армия придружители. Дори и да е приятно да имате много хора до себе си, това може да ви коства пари.

Дори и да спестите от роклята, трябва да помислите за поканите, подаръците, букетите и местата на масата. А и още поне стотина.

6. Булчинската рокля

Според скорошните проучвания, 50% от булките не харчат повече от 800 долара за рокля. При все това средната булчинска рокля струва около 1100 долара.

Разбира се, нищо толкова няма да се случи, ако не купите роклята си от луксозен бутик, а примерно от разпродажба. Все пак кога друг път ще я облечете?

7. Рокли и костюми по поръчка

Изготвянето на подобни дрехи е доста голям бизнес в днешно време. Магазините и производителите предлагат уникални решения за всички: от кума до шаферките, които, разбира се, идват със своята цена. И все пак се замислете: кога отново ще носите подобни дрехи и струват ли си подобен разход?

8. Да увековечите момента във всичко

Сватбената индустрия ще се опита да ви продаде всякакви неща, които да представляват „спомени” за този незабравим миг: надписани химикали, рамки за снимки, чаши и сервизи, вази и пр. Дори и спомените и сувенирите да са важни, не е нужно да харчите прекалено много за тях.

9. Сложни и скъпи сватбени покани

Понякога една покана може да ви излезе 20 долара. Много по-добра идея е да ползвате стандартни покани, които да надпишете сами. Можете да помолите гостите да потвърдят по телефона или по електронната поща. Прекрасен вариант е сами да изготвите поканите си.

10. Огромна сватбена торта

Лесно се прави скъпа торта с всичките ѝ декорации и украси. Огромната торта е впечатляваща, но големината трябва да бъде съобразена с броя на гостите. Все пак кой ще яде всичко останало?