Малчуганите са заети малки хора, работещи упорито, изследвайки техния нов свят. Те се местят от едно предизвикателство на друго за минути и изискват след себе си гонене, почистване и пренасочване.

Предлагаме ви няколко страхотни дейности, които ще ангажират малките за поне 10 минути на едно място, като те развиват у тях чувство за повишено внимание и моторни умения.

1. Машина за сортиране

Повечето малчугани обичат да сортират неща. Може да им осигурите няколко многоцветни топченца от зърнена закуска и кофички за мъфини. С малко помощ детето ще ги сортира по цвят в кофичките и ще закуси здравословно.

2. Бъдещият Пикасо

Купа, пълна с меки нарязани плодове с малко крема и бисквити е чудесен проект, с който детето може да се забавлява и да похапва.

Първо сложете крема сиренето върху бисквитките, после дайте на малчугана плодчетата, които да натиска върху всяка бисквитка, за да се получат интересни цветни произведения на изкуството.

3. Връщане на старите играчки Toy rotation

Сандъкът, пълен със стари играчки, може да е захвърлен в гардероба от месеци. Когато покажете забравените играчки на малките, те ще ги преоткрият отново.

4. Разклати го

Сложете играчки или бонбони в кутии с капак. Децата обичат да разклащат и дрънкат разни неща, а когато разберат, че вътре има нещо, ще им бъде още по-забавно.

5. Водни цветове

Добавете капка синя боя за сладкиши в плитък басейн и пуснете няколко играчки морски създания. Ако искате да промените темата, може да използвате зелена боя и горски животни. Това е страхотно занимание в топлите дни, но трябва да наблюдавате внимателно игрите край водата.

6. Игра с тоалетната хартия

Позволете на децата да се увият с тоалетна хартия и да си представят снежни човеци, или да окичат всичко в стаята с нея.

7. Lid-Le Ideas

Можете да предоставите на малките голям сандък с пластмасови бутилки и кутии, като всичките им капачки са махнати. Децата могат да се опитат да намерят съответстващите капачки към всеки съд.

Можете да изчистите и подсушите, например, бутилките от кетчуп и майонеза, които имат отличителни капачки – така ще се разпознават по-лесно.

8. Пикник

Съберете няколко стола в кръг в центъра на стаята и опънете чаршафи и одеяла, за да се образува палатка. Може да създадете забавна атмосфера като вземете фенери и някакви леки неща за хапване и разказвате интересни истории или пеете песни.

9. Препятствия

Използвайте татамита, облегнати върху столовете и масите, за да образувате стени на лабиринт. Възглавниците могат да се прескачат или да служат като трамплин в препятствията.

Може децата да си изберат лидер, който да следват, а когато достигнат целта си, да го сменят с друг. Може да насърчавате децата да имитират звуци – на котки, крави или състезателни коли.

10. Стъпки

Сложете малко количество миеща се боя върху някакво парче хартия. Нека малчуганът да стъпи отгоре с боси крачета и да ходи по хартия за банери. Може дори на всеки крак да има различен цвят.

С цялата си енергия малчуганите могат да са трудни за обуздаване. Тези лесни идеи ще помогнат на възпитателите да си позволят няколко минути почивка, докато насърчават децата да използват ума и тялото си да изследват, играят и учат неща за света около тях.