Столицата на Германия – Берлин, е пълна с вълнуващи атракции и огромно разнообразие от места, които можете да посетите. Ето и някои от тях, които непременно трябва да видите.

1. Островът на музеите

Това е един от най-известните културни центрове на Европа. На острова на музеите се помещават 5 от най-прочутите музеи в света. Сред тях са Алтемузеум (учреден от Вилхелм III през 1830 г.), Старата национална галерия, Нойес Музеум, Боде Музеум и музеят Пергамон.

Сред колекциите, които те съхраняват могат да се видят антики от времето на Вавилон, древна Гърция и Рим и много други.

2. Берлинската зоологическа градина

Тя е сред една от най-големите в света и е атракция за хиляди посетители от всички възрасти. Тя отваря врати за първи път през 1844 г. Днес приютява повече от 15 000 животни, сред които мечки панда, слонове, лъвове, вълци и горили. В нея има и кът, отреден за деца.

3. Градината на животните

Това е най-големият парк в Берлин, простиращ се на площ от 1 квадратна миля. Преди това е бил частният ловен парк на благородниците от Бранденбург. Сега паркът е отворен и достъпен за обществено ползване. Той е разположен в непосредствена близост до зоологическата градина.

4. Мемориалът в чест на Холокоста

Повече от 6 000 евреи загубват живота си в ръцете на нацистите. Мемориалът в чест на Холокоста представлява множество каменни плочи без надписи по тях.

Те са поставени хаотично и подредбата им създава усещане за нестабилност и дизориентация. Паметникът може да бъде посещаван целогодишно и се намира близо до Бранденбургската порта.

5. Филхармонията

Един от най-добрите оркестри в света, Берлинската филхармония привлича любители на музиката от близо и далеч. Ако можете да си намерите билети по време на престоя си в Берлин, непременно трябва да отделите една вечер на това незабравимо преживяване.

Филхармонията има 120 годишна история и нейни диригенти са били Пьотр Чайковски и Рихард Щраус.

6. Паметниците

Берлин има незабравими паметници и произведения на изкуството, които нито един посетител не трябва да пропуска. Най-прословутият сред тях е Бранденбургската порта, която е с над 300 годишна история.

Други забележителности, които не трябва да бъдат изпускани са статуята на Фридрих Велики, кралският мост със своите статуи и паметникът на съветските воини.

7. Авеню Курфурстендам

Този булевард е идеален за хората, които желаят да практикуват шопинг. Насладете се на кафенетата, ресторантите, магазините и бутиците по булеварда. Той е прекрасно място да се насладите на чаша немска бира в някое от кафенетата.

8. Нощен живот

От край време Берлин е известен със своя нощен живот. Клубове, локали, концертни зали и барове от всякакъв тип привличат хора, отдадени на забавлението от целия свят. Винаги има някое ново място, което да се види.

9. Потсдам

Посещение в Потсдам е изключителен начин да прекарате деня си. Там можете да видите прекрасния дворец Сансуси, както и много други исторически сгради. Дори и голяма част от Потсдам да е пострадала през 1945 г., дворецът оцелява.

10. Жандарменмаркт

Това е един от най-известните и красиви площади в Европа. На него има множество исторически сгради, които привличат туристи от цялото земно кълбо.

Непременно посетете Френската катедрала, Немската катедрала и концертната зала. Френската катедрала е завършена през 1705 г, Немската през 1708, а концертната зала през 1821.

Тези дестинации ви гарантират едно незабравимо посещение на Берлин.