Пещери съществуват по целия свят, но някои от най-прелестните от тези природни феномени се намират под вода. Гмуркането в пещери е забавно, интересно и създаващо неповторими емоции преживяване.

Ето и десетте най-великолепни пещери по света, които на всяка цена трябва да видите, ако имате тази възможност.

1. Пещерите Чинхой в Зимбабве

Разположени в западната част на страната, те представляват пещерен комплекс с различни условия за спускане. От открити водни пространства до страховити пещерни коридори, те предлагат по нещо за всеки любител на екстремните преживявания. Водата е чиста и има много какво да се види.

2. Emergence du Ressel

Тази двойна пещера е предизвикателство за пещерняците. Тя представлява двоен тунел, единият от които се простира надлъж на дълбочина от около 10 метра и втори, който се спуска до около 70 метра. Тази пещера е само за изключително опитни пещерняци.

3. Великата синя дупка в Белиз

Това е една от най-популярните дестинации за гмуркачите от цял свят. Тя представлява пещера със сталактити, образувани преди да се напълни с вода.

Там може да се види голямо разнообразие от тропически риби и корали. Разбира се, трябва добре да подберете времето за посещение, защото месеците от юни до август са дъждовни, а от февруари до май е влажният сезон.

4. Мил Понд

Разположено във Флорида, то прилича по-скоро на тихо езерце, но под повърхността му гмуркачите могат да се насладят на над 1500 метра дълга пещера. Мястото е изключително подходящо и просто за плуване или семейна ваканция.

5. Синята бездна

Една невероятна пещера в Мексико, която е страна, известна с множеството си подводни пещери. Това е предизвикателство дори и за опитните гмуркачи, тъй като в нея има множество тесни участъци, които да бъдат изследвани.

6. Сак Актун или Бялата пещера в Мексико

Още една от впечатляващите пещери в Мексико, Бялата пещера се намира в близост до Тулум. Тя предоставя богата гледка на живеещите около корените на околните дървета видове както и множество по-малки пещери, разклонения на главната.

7. El Cenote в Куба

Пещерата, която започва на 20 метра дълбочина и достига 80 в крайната си точка представлява 800 метров тунел, изпълнен с уникални скални формирования и корали.

Тя съдържа 3-4 метра сладка вода, след която е слоят със солена и това дава възможност да се наблюдават както сладководни, така и соленоводни рибни видове.

8. Изгубената синя дупка на Бахамите

Това е подводна пещера, населявана от множество тропически рибни видове, включително и редки видове акули. Тя е около 60 метра дълбока и разнообразието на видове е изумително, като в нея се срещат уникални видове, характерни единствено за водите в региона.

Тя е удобна и лесна за гмуркане, с изключително чиста вода и е идеална за подводна фотография.

9. Abismo Anhumas, Бразилия

За гмуркачи с доказан опит, тази пещера представлява едно изумително преживяване. Водата е изумително чиста и синя. Огромни пасажи риби живеят в системата от пещери. Голяма част от пещерите в системата са частично изследвани и предоставят удоволствието от откривателството.

10. Пещерата Нерео, Италия

Това е огромна подводна пещера в Италия. Това е най-огромният пещерен масив в Средиземноморието и има най-малко 10 различни входа. Има различни тунели, опасани с червени и жълти корали. В нея се среща и голямо разнообразие от характерните за Средиземно море видове.