Независимо дали са добри или лоши, навиците ни винаги ни застигат. Наше задължение като пазители на планетата и като родители е да осигурим здраве за нея и за нашите деца (както и за децата на нашите деца и за техните деца).

Ето няколко начина как можете да превърнете това в забавление

1. Направете си торище

Създаването на органичен тор може да се окаже истинско преживяване за вас и вашите деца. Торните червеи са истинска атракция за децата.

Има толкова много информация, която човек може да получи как лесно и бързо да си направи торище. Органичният тор, от друга страна, е изключително полезен за растенията във вашата градина и ще им гарантира ускорен растеж.

2. Превърнете празните кашони в изкуство

Нямате си на идея колко огромно количество празни кашони се изхвърлят. В зависимост от размера на кашона, детето ви може да направи космически кораб, къща за кукли или меч, корона или магически жезъл.

3. Създайте си органична градина

Няма нищо по-магично от това да посееш едно семенце и да го наблюдаваш как расте. Можете да използвате продуктите от градината си за храна. Това ще е добър начин да обърнете внимание на дете си върху разликата между био храните и обикновените храни за масова употреба.

4. Грижа за цвете или растение

Поверете на децата си грижата за дадено растение. Покажете му кога да го полива и кога не. Това може да се окаже интересен научен урок. Така ще му обясните за връзката на растенията с човека и промяната на въглеродния диоксид в кислород. Това също така ще накара децата да се чувстват отговорни и пораснали.

5. Засадете няколко дръвчета

Може да засадите дърво дори в двора и да го наглеждате как расте. А може да засадите не само едно. Толкова пъти сте чували за това, но така и не сте го направили. Ето една причина да опитате.

6. Дайте нов облик на старите мебели

Можете да създадете дизайнерски предмети от непотребни вещи или остарели мебели. Дайте на децата си свобода и ще видите какво може да постигне тяхната креативност. Разбира се, ако нещото не се получи, винаги можете да го пребоядисате наново.

7. Стари ролки тоалетна хартия

Дори и да звучи налудничаво, това може да е страшно интересно. Само помислете колко рола тоалетна хартия изхвърляте за един месец. Събирайте ги и ги превърнете в креативно забавление за вашето дете. Възможностите са неизброими: макети, кукли, форми на животни, роботи и толкова още много.

8. Пазарувайте разумно

Няма нищо страшно в магазините за дрехи втора употреба. Много от тях предлагат специални типове облекла, които в повечето случаи почти не са носени. Не само, че там дрехите са на повече от половин цена, но също така можете да откриете и уникални неща и модели.

9. Рециклирайте

Научете децата си да разделят стъкло от пластмаса. Нарисувайте картинки и отделете кошчетата, за да бъде още по-забавно. Това не само създава отговорност към разделното събиране на боклука, но също така е и добро упражнение по математика.

Обяснете им какво означава рециклиране и какво се случва със старите пластмасови и стъклени бутилки, които се преработват.

10. Дарявайте

Дрехи, играчки, обувки – всичко, което вашето дете не може да носи вече, с което не иска да си играе или просто не му става – занесете го в местната служба по благотворителност.

Или го занесете в някое сиропиталище или детска болница. Децата може да са привързани към играчките си, но когато им обясните, че има деца, които нямат такива неща, това може да бъде важен урок за тях.

Това са само няколко от много начини да възпитате у детето си екологични отговорности.