Има няколко разпространени мита за интровертите, в които много хора вярват. Те мислят, че интровертите са срамежливи, груби, че мразят сбирките и купоните и не харесват хората. Това е абсолютно погрешно.

Те просто имат нужда от малко насаме, докато екстровертите пък обратно – мразят да бъдат сами и обожават компанията. Ето и списък с някои от най-често срещаните митове за интровертите, които ще ви помогнат да ги разбирате по-добре.

1. Интровертите са срамежливи

Да бъдеш интроверт не означава да бъдеш срамежлив. Срамежливите хора избягват социалните дейности поради страх, докато интровертите предпочитат усамотението.

Срамежливите хора буквално се страхуват от другите и затова избягват събиранията. Интровертите определено не се страхуват от хората, а просто предпочитат дейности, които могат да вършат сами.

2. Те са груби

За съжаление много хора смятат интровертите за груби и нетактични, а те просто са директни и прями. Те предпочитат смислен разговор пред празните приказки.

Ако поканите интроверт на вашето незабравимо парти и той или тя откажат поканата, това не е проява на грубост от тяхна страна. Може би те просто не искат да ви обидят, може да са уморени или просто им трябва време за почивка.

3. Те не обичат да говорят

Много хора смятат, че интровертите мразят да говорят. Това е мит. Те просто предпочитат да обмислят и анализират нещата и като имат всички факти пред себе си да вземат решение, което не е прибързано.

4. Не знаят как да се отпуснат и забавляват

Това със сигурност не е така, те просто го правят по по-различен начин. Може да не купонясват по заведения цяла нощ, а за сметка на това да прекарат спокойна вечер у дома в компанията на любим филм или книга.

5. Те мразят хората

Един от най-широко разпространените митове е, че интровертите мразят и избягават хората. Дори и обикновено те да имат по-малко приятели, техните връзки са доста по-задълбочени и те са верни приятели. Винаги може да разчитате на тях в трудна ситуация.

6. Те са лоши оратори

Статистиката показва, че много интроверти са изключително надарени оратори и дори комици. Интровертите просто се нуждаят от повече време, за да се подготвят и се упражняват много преди да излязат да говорят пред публика.

7. Те искат да бъдат само през цялото време

Това, че на интровертите им харесва да прекарват време със себе си, не означава, че искат винаги да са сами. Те разсъждават задълбочено и дори обичат да предъвкват различни проблеми, но могат и да бъдат ужасно самотни, ако няма с кого да споделят своите чувства, опит и мисли.

8. Интровертите са странни

Те никога не следват тълпата и обикновено са индивидуалисти, които обичат да живеят живота си по свой начин. Те никога не вземат решения, основани на това какво е модно или популярно. Винаги правят това, което обичат, и не се сравняват с останалите.

9. Те нямат приятели

Да, интровертите нямат стотици приятели и телефоните им не звънят всяка минута, но това не е чак толкова важно, нали? Ако имате дори един истински приятел, няма място за тревога – всичко си ви е наред. Бъдете горди от себе си, уважавайте своите приятели и не се тревожете какво мислят другите за вас.

10. Те често страдат от депресия

И интровертите, и екстровертите страдат от депресия. Това че интровертите са по-тихи и прекарват много време сами, не означава, че са депресивни натури. Те са щастливи хора и се наслаждават на живота си по свой начин.