Когато сте били дете, най-вероятно родителите ви са ви казвали: не давай на кучето (или котката) храна от масата! И явно те са били напълно прави.

Не само, че това им създава лоши навици, но също е вредно за тях. Може да се запознаете с 10 храни, които не бива да давате на домашните си любимци при никакви обстоятелства.

1. Чесън и лук

Някои подправки, включително чесън и различни видове лук, могат да създадат от леки до сериозни проблеми на кучето или котката ви.

От тези храни може да се появят повръщане и диария, загуба на апетит и енергия, дори смърт. Те вредят на храносмилателния тракт, могат да причинят астма, да увредят червените кръгли телца и черния дроб.

2. Мляко

Може да си мислите, че е сладко да видите котката си да лочи от купичката с мляко, но е факт, че нито котките, нито кучетата са в състояние да храносмелят лактозата. Тя може да раздразни стомаха и червата им и да доведе до диария и дискомфорт.

3. Алкохол

Някои котки и кучета наистина се наслаждават на вкуса на бира или други алкохолни напитки. И колкото и да звучи забавно, това всъщност може да свърши зле. Те може да получат алкохолно отравяне, да изпаднат в кома или да умрат.

4. Шоколад

Друга изненадваща опасна храна са шоколадът и кофеинът. Само едно малко парченце може да доведе до разтреперване, нарушен сърдечен ритъм и смърт при малките котки и кучета.

5. Грозде и стафиди

Знаете ли, че само шепа грозде или няколко стафиди могат да причинят повръщане, депресия, бъбречна недостатъчност или смърт на любимците ви?

Въпреки че не е напълно ясно защо тези храни водят до подобни крайни реакции, това е факт. Затова, ако домашният ви любимец харесва плодове, опитайте да му дадете ябълки, банани или портокали.

6. Авокадо

Авокадото е друга храна, която може да мислите за безобидна, а е всъщност отровна. Неговото приемане може да затрудни дишането, да събере течност около сърцето или да доведе до смърт.

7. Сурово месо и кости

Това може би е най-спорното предупреждение, имайки предвид факта, че много хора смятат суровите диети за най-добри за техните кучета и котки.

Но кокалите и суровото месо може да има различни нездравословни последствия. Кокалите могат да заседнат в гърлото или стомаха, а от суровото месо може да се появят бактерии.

8. Хляб и мая

Домашните любимци, които погълнат мая, могат да получат болезнено подуване на стомаха, което дори може да доведе до разкъсвания в храносмилателния тракт. Хлябът също може да навреди, макар и не толкова сериозно.

9. Изкуствени подсладители

Изкуствените подсладители са също изключително вредни за вашите любимци. Ксилитолът, който се съдържа в много диетични продукти и подсладители, може да доведе до загуба на координацията, повръщане, летаргия и чернодробна недостатъчност.

10. Макадамия

Знаете ли, че по-малко от 6 ядки макадамия могат да причинят смърт на вашия домашен любимец? Те са изключително отровни за вашето куче, без значение дали са в сурова или изпечена форма. Ако то погълне ядки от макадамия, може да изпита слабост, парализа на задните крайници, треперене и смърт.

Има много храни, които са вредни за вашите домашни любимци, затова се уверете те никога да нямат достъп до гореспоменатите.