Барселона е един от най-изпълнените с живот градове, не само в Испания, но и в Европа, който привлича много посетители от близо и далеч. Без съмнение неговата уникална смесица от модерна технология и архитектура, основани на средновековно наследство, са уникално смесени от различните периоди, през който градът е преминал.

Да не забравяме и дълбоките корени на изкуството и културата, вдъхновявали редица известни творци. Днес Барселона е дом на над дузина обекти на световното наследство, определени от ЮНЕСКО, наред с модата, индустрията и високите технологии.

Прочутият като един от най-романтичните испански градове е домакин на ежегодно провеждания Световен мобилен конгрес, където присъстват представители на гиганти като Facebook и Samsung.

10:00 часа сутринта

Mожете да започнете деня си като истински каталунец със сандвич (бокадило) в La Perla de Oro точно до барселонската Шанз-Елизе – Ramblas. После можете да отидете да видите творбите на Антонио Гауди – най-известният съвременен архитект на града.

Неговите творения са пръснати из целия град, но може би най-известната е La Sagrada Familia, романска католическа катедрала, обявена за малка базилика от папа Бенедикт XVI.

Първият камък на строежа е положен през 1882, а Гауди е включен в проекта година по-късно. Очаква се сградата да бъде завършена не по-рано от 2026 година, но дори и незавършена, тя се смята за най-големия шедьовър на именития архитект.

Обяд

Подобно на повечето европейски метрополиси, Барселона е известна и с кулинарните си шедьоври. Можете да се разходите из най-известния пазар в града - La Bouqueria – един малък рай за любителите кулинари.

Изключителното разнообразие от пресни ястия ще ви накара да преглъщате жадно, само докато вдишване аромата на блюдата. Тук можете да похапнете най-различни вкусни неща: от плодове, през меса и колбаси до всякакъв сладкиши.

Може, разбира се, да опитате и някое от известните заведения край пазара. Заслужава си да изпитате това преживяване.

14:00 часа

Все още сте гладни? Можете да опитате менюто в Quimet i Quimet – винаги свежо, прясно и страхотно вкусно. Няма меню, собствениците приготвят само това, което е прясно и сезонно.

16:00 часа

Можете да приключите обиколката с посещение в Museo Picasso, който ще ви поднесе историята на израстването на художника като такъв. Въпреки че опашката от посетители, чакаща за билети, винаги изглежда дълга, можете да бъдете сигурни, че си заслужава дългото чакане.

А след това защо не отделите малко време да се разходите и да разгледате околностите – например на Carrer de l’Argenteria и Passeig del Born има невероятни бутици за елегантни дизайнерски дрехи, магазини и стилни и изискани интернационални ресторанти с атрактивно, богато меню.

Ако се спуснете по околните улички, особено около Passeig del Born, със сигурност ще откриете и доста по-странни предложения - зависи доколко сте авантюрист и откривател.

Някои предпочитат да се движат по традиционните туристически маршрути, докато други са любопитни да изследват не дотам популярните кътчета на града.

Наслаждавайте се на времето си, дори и да не е много: Барселона е прекрасното място за туристи, любители на изкуството и кулинарията, както и за всякакви бизнес пътувания и служебни срещи.

Барселона е и градът, в който можете да направите предложение за женитба. Повярвайте - това никога няма да бъде забравено от вашата половинка.