От днес, 15 ноември, патрулите на „Пътната полиция“ започват да налагат глоби на шофьори, които не са сменили летните гуми със зимни.

Глобата, която ще се налага на нарушителите е в размер на 50 лева.

Следи се и за състоянието на грайфера

С направените законови промени, шофирането в студените месеци със зимни гуми стана задължително. Наред с това бяха регламентирани и неща като състоянието на гумите.

За да не бъдете глобени трябва да имате поставени зимни гуми, но има допълнителни условия, които правят възможно изключение от поставянето им.

Ако сте с летни или всесезонни гуми дълбочината на грайфера им не трябва да е по-малка от 4 мм и по този начин можете да шофирате дори и през зимата.

Наред с проверките за поставени зимни гуми, водачите на МПС трябва да имат изправни светлини, фарове и чистачки.

Защо се налага поставянето на специални гуми за зимата

Условията през зимните месеци изискват специални зимни гуми поради няколко причини.

На първо място материалът, от който са изработени летните гуми, се променя при ниска температура, става твърд и така се намаля сцеплението с пътната настилка.

Поставянето на зимни гуми трябва да стане, когато температурите паднат до около 8 градуса или ако планирате пътуване в планинските райони, дори и това да е през ранната есен.

Наред с това не трябва да прибързвате с поставянето на зимни гуми, защото те се износват при шофиране в топло време.

Наред с по-доброто поведение на пътя при наличие на сняг, зимните гуми се представят значително по-добре и по отношение на спирачния път.

Различни тестове показват, че спирачния път в студените дни е два пъти по-дълъг, ако сте с летни гуми и това налага задължителния характер на гумите за зимни условия.