Министърът на туризма Николина Ангелкова участва в традиционната среща с представителите на бизнеса, която се проведе в Курортен комплекс „Боровец“, а целта й беше да се уточни в каква готовност сме пред прага на новия зимен сезон.

Николина Ангелкова определи изминалия летен сезон като успешен, с добри резултати.

Сега надеждите са това да се затвърди и от зимния сезон, за което трябва да се предложи не просто качествен продукт, а и напълно нови услуги.

Важно, по думите на министъра, е да сме не просто подготвени, а да имаме и нови инициативи, които да доведат качествените туристи не само от България, но и от чужбина.

През приключващата 2019 година, секторът се сблъска с редица предизвикателства и трусове.

Тук Ангелкова спомена не само за фалита на британския туроператор „Томас Кук“, но и факта, че конкуренцията се засилва, което е в полза на туристите.

Мрачните прогнози не се сбъднаха

Посочено беше, че за периода януари-август 2019 г. приходите от международен туризъм у нас възлизат на над 2,8 млрд. евро, като спадът спрямо същия период на рекордната 2018 г. е 0,3% .

Това може да се отчете като успех, на фона на тежките прогнози, което бяха дадени предварително.

Само за август 2019 г. приходите от международен туризъм възлизат на 788 млн. евро, което е ръст от близо 1% спрямо същия месец на миналата година.

На срещата бяха обсъдени и плановете и мерките, които са взети или предстоят, за да се минимизират щетите за следващия летен сезон, след фалита на „Томас Кук“.

Ръст на нощувките в „Боровец“

Представителите на бизнеса в Самоков се похвалиха с устойчив ръст в реализираните нощувки, които са се увеличили с 5%.

От началото на годината там са осъществени над 550 000 нощувки, което утвърждава курорта като четирисезонна дестинация.

Концесионерът на ски зона Боровец също обяви, че е напълно готов за старта на новия сезон. Всички туристи трябва да са спокойни за безопасността на съоръженията.

Осигурена е нова техника, която ще позволява пистите да се обработват своевременно и по начин, който отговаря на всички стандарти.