Новият буферен паркинг, разположен до метростанция „Стадион "Васил Левски“, вече е отворен за автомобили.

Той ще се стопанисва от столичния "Център за градска мобилност", като обектът беше предаден след основен ремонт и обновяване на всички съоръжения.

Паркингът разполага със 193 места за автомобили, които са разположени на три нива. Като новост може да се отчете наличието на специална зала, на всяко ниво, в която ще могат да се паркират автомобили с газови уредби.

Хората с карта за метрото ползват преференции

На най-горното ниво има разположени 4 зарядни станции за електромобили. И тук, както и на останалите буферни зони за паркиране, които се управляват от ЦМГ, гражданите могат да се възползват от преференциалните цени на услугата „Паркирай и пътувай“.

Благодарение на така формираните изгодни цени се постигат редица успехи в посока на това да се облекчи трафика в центъра на града, като се използва метрото.

Услугите, предлагани за паркиране във всички буферни паркинги на ЦГМ, са с преференциални цени или напълно безплатни за гражданите, които имат предплатени карти за градския транспорт. При липса на такава карта паркирането на автомобила ще струва един лев на час.

Планират се още зони за паркиране на ключови места

По време на откриването на паркинга ресорните директори от ЦГМ Пламен Църноречки и Румяна Милова, както и председателят на Съвета на директорите Никола Рогачев заявиха, че предстои откриването и на други паркинги, които да улеснят гражданите и да облекчат трафика.

Към настоящия момент в ж.к. "Надежда 1", на ул. "Хан Кубрат" е планирано изграждането на наземен паркинг с прилежащи 151 места.

Цялата документация и проектни книжа са изготвени. Планира се и изграждането на подземен паркинг при Централна гара, който трябва да побира 76 автомобила.

Паркингите, които на този етап са допълващи и улесняващи хората, използващи метро, са четири.

Те са на метростанция ”Джеймс Баучер” с 577 паркоместа, два паркинга на метростанция „Бели Дунав” с общо 467 места и на метростанция ”Цариградско шосе” с 1253 места.

От общината отчитат, че съоръженията се запълват средно на около 75%, като най-натоварено е на „Бели Дунав“, следван от паркинга в квартал Лозенец.